Криза українського зерна у ЄС: що відомо натепер (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

06 жовтня 2023, 19:00 13531

У середині квітня 2023 року Польща, а слідом Угорщина, Словаччина та Румунія одноосібними рішеннями заблокували імпорт і транзит української агропродукції до своїх країн, мотивуючи тим, що значна частина зерна залишалася в сусідніх з Україною країнах і знижувала ціни на внутрішньому ринку. Згодом профільні міністерства домовились про розблокування транзиту.

Як розвиваються події заборони експорту українського зерна до сусідніх країн ЄС — оновлюємо онлайн👇

6 жовтня

 Україна виграла від заборони Європейського Союзу на експорт зерна до п'яти прикордонних країн. Це було правильне рішення. 

Таку думку висловив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський.

Українські компанії не надавали запитів щодо ліцензування постачання агропродукції до Польщі.

✅ Польща вимагає, щоб Україна відкликала скаргу до СОТ.

За словами міністра сільського господарства Польщі Роберта Телуса, у Варшаві не зовсім розуміють, що означає рішення України поставити на паузу позов до СОТ. 


5 жовтня

✅ Україна поставила на паузу розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі з країнами ЄС.

«Ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі», — сказав заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка. 

✅ Греція запропонувала використовувати свої порти в Егейському морі як коридор для експорту української агропродукції 

✅ Молдова запроваджує ліцензування на імпорт агропродукції з України 

За словами міністра економіки України — торгового представника України Тараса Качки, це стосується насіння соняшника. Натомість в уряді Молдови заявляють, що запровадження ліцензування імпорту пшениці, кукурудзи та насіння соняшнику є метою збереження внутрішнього ринку зернової продукції та стабільної ціни.

✅ Найперспективнішими для України напрямками для транзиту агропродукції, а отже і для розвитку інфраструктури є Румунія та Молдова

Про це заявив віцепрем'єр із відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков 


3 жовтня

 Литва відкрила коридор для транзиту українського зерна в порти Балтії

✅ Ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль протягом наступних двох днів буде перенесено з українсько-польського кордону в порт Клайпеди (Литва) для всіх аграрних вантажів, які прямують у даний порт. 

Деякі країни ЄС вже погодили план ліцензування української агропродукції

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, що Румунія і Болгарія вже працюють за запропонованим варіантом. 

29 вересня 

✅ Польща не пускає з України вагони зі шротом: черги на кордоні ростуть

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов розповів, що накопичення шротів і макухи становить майже 900 вагонів (загалом на стик прямують приблизно 2800 вагонів). Це передусім пов’язано із тим, що 16 вересня Польща розширила перелік вантажів, заборонених до імпорту. 

✅ Польща і Угорщина проігнорували засідання у ЄК, на якому розглядали план України


28 вересня

✅ Митниця попередила про необхідність ліцензування експорту зерна до п'яти країн ЄС

✅ Україна поставила умову для відкликання позову із СОТ

«Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави і Євросоюз гарантували нам, що такого роду обмеження в майбутньому не стануться. Тільки тоді, коли ми отримаємо ці гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що цей спір вичерпано», — сказав заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка. 

✅ Польща не має наміру скасовувати ембарго на українські агротовари, навіть якщо Україна відкличе свою скаргу, подану до СОТ

✅ Після виборів у Польщі зернова криза не закінчиться, вважає президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. 


27 вересня

Одна з країн ЄС відмовляється приймати новий механізм експорту зерна з України

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що у цей же час Україна вже готує з Румунією та Болгарією документи про запровадження механізму верифікації та погодження чотирьох груп аграрного експорту. 

Міністри сільського господарства країн Вишеградської групи, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина, закликали до відкликання Україною скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо зернового ембарго. Це покращить атмосферу у взаємних відносинах.

Польща буде думати над пропозицією України щодо зернового експорту

«Під час переговорів була зроблена пропозиція ліцензування, яку Польща проаналізує. Однак відповідних процедур поки що немає. Найголовніше, щоб зерно зараз не потрапляло до Польщі», — сказав міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус.


25 вересня

Литовці пропонують ЄС організувати інтервенційні закупівлі українського зерна


24 вересня

Уряд Республіки Польща створив транзитні коридори для експорту українського зерна до країн, які його потребують.

Про це у телеефірі заявив президент Польщі Анджей Дуда. 

22 вересня

✅Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Польща не скасує заборону на ввезення українського збіжжя, поки не буде спільного рішення з Києвом. 

✅Кризу українського зерна можна вирішити, не доводячи до розгляду в СОТ, вважають у Єврокомісії

«Комісія залишає за собою право запустити процедури про порушення законодавства ЄС проти країн, які вводять односторонні заборони. Але наш сценарій на цей момент — працювати в конструктивній манері, шукати рішення, що виключають потребу вжиття заходів на національних рівнях», — заявила представниця ЄК Міріам Гарсія Феррер. 


21 вересня

✅Молдовські фермери вимагають від уряду до кінця року заборонити імпорт дешевого соняшнику з України

✅Словаччина та Україна домовились про розробку системи ліцензування зерна

Україна погодилася зупинити скаргу на заборону імпорту, яку вона подала проти Словаччини до Світової організації торгівлі (СОТ). 

✅Ліцензії на експорт зерна з України до Румунії запрацюють через 30 днів. Система працюватиме уразі виконання низки умов.  

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що його країна готова до діалогу з Україною у питанні поставок зерна


20 вересня

✅ Україна хоче уникнути суду у СОТ і знайти порозуміння з сусідами

Про це заявив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.

✅ Верховна контрольна палата Польщі оприлюднила результати розслідування, згідно з якими 35% зразків імпортованого українського зерна були забруднені шкідливими речовинами

✅ Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ введе ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі. 

✅ Болгарія має намір припинити імпорт насіння соняшнику з України. Цього домоглися місцеві фермери


19 вересня

✅ Хорватія не імпортуватиме українське зерно, проте готова й надалі надавати свої порти для транзиту

✅ Мінагрополітики оприлюднило розроблений механізм контролю поставок українського зерна до ЄС 

«Ми погоджуємо з Єврокомісією і з країнами-імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур, вони в свою чергу визначають, чи готові приймати ці культури, коли і в яких обсягах. Лише після цього ми видаємо дозволи нашим підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з приймаючими країнами», — сказав міністр Микола Сольський.

✅ У Польщі заявили, що не бояться позову України до СОТ

18 вересня

Словаччина обіцяє відновити імпорт з України після тестування системи контролю

Україна подала до СОТ позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини 

П’ять держав ЄС відкинули підготовлений Україною план дій щодо заходів контролю за експортом зернових. Крім того вони відмовились співпрацювати в рамках робочої групи 

Франція та Іспанія стали на бік України у питанні поставок зерна до ЄС. Румунія готує заборону 

Польща розширила перелік заборонених українських продуктів.

Окрім пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, до списку увійшли пшеничне борошно, пшеничні та кукурудзяні висівки, макухи олійних культур

У Болгарії фермери та уряд пересварилися через українське зерно


16 вересня

Три країни ЄС продовжують ембарго на імпорт українських зернових всупереч рішенню Єврокомісії


15 вересня

✅ Європейська комісія не продовжила обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країни ЄС


14 вересня 

Парламент Болгарії проголосував за скасування обмеження на українське зерно


13 вересня

✅ Агрокомісар ЄС пропонує Україні змінити свою позицію щодо заборони зерна

8 вересня 

 Єврокомісія не планує субсидій на перевезення українського зерна до портів у ЄС

Виконавчий заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що субсидії, які просять литовські політики та українські фермери для експортних поставок агропродукції з України через Клайпеду та інші європейські порти, у Брюсселі не розглядаються. 

✅ У Польщі назвали тиском бажання України скаржитись у СОТ щодо зерна

Польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що можлива скарга України до Світової організації торгівлі через ситуацію із забороною імпорту зерна є елементом тиску, який не буде ефективним.


7 вересня 

✅ Порти Балтії здатні будуть забезпечити транзит 10 млн т українського зерна

«Ми не можемо конкурувати з основними каналами експорту українського зерна, проте, за нашими розрахунками, за дотримання певних вимог транзит українського зерна через морські порти країн Балтії та Польщі може становити 10 млн т на рік», — вважає президент Литви Гітанас Науседа.

✅ Україна почала експортувати сільгосппродукцію через хорватські порти

✅ Більшість країн ЄС проти продовження заборони на зерно з України

Високопоставлений дипломат ЄС повідомив, що на зустрічі з Єврокомісією 6 вересня посли ЄС з решти 22 країн-членів або відкрито виступили проти ідеї продовження обмежень, або залишилися глибоко скептичними. Франція і Німеччина були серед країн, які найбільш критично ставилися до продовження обмежень


6 вересня 

✅ Україна подасть позов до СОТ, якщо заборона зерна у ЄС буде продовжена

Заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка розповів, що Україна планує подати позов проти Брюсселя та країн-членів ЄС до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо вони не скасують обмеження на експорт її сільськогосподарської продукції до блоку цього місяця.

✅ П'ятірка країн-сусідів України хоче гнучкий списку продукції, яка буде заборонена для ввезення у ЄС

Міністр сільського господарства та сільського розвитку Роберт Телус на зустрічі аграрних міністрів Польщі, Угорщини, Болгарії, Словаччини та Румунії заявив, що слід звернути увагу на гнучкість переліку продуктів, на які поширюється заборона, адже в одних країнах насіння соняшнику потрібне, а в інших, наприклад у Польщі, імпорт малини становить загрозу.


1 вересня 

 У парламенті Словаччини вимагають продовження заборони українського зерна

Спікер словацького парламенту Борис Коллар заявив, що відсутність заборони може призвести до краху багатьох фермерських господарств і хвилі протестів у сільській місцевості, яка може поширитися на міста.

31 серпня 

✅ У Зеленського очікують адекватної реакції Єврокомісії на односторонні заборони агроекспорту

Як розповів з заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запевнила Володимира Зеленського, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження щодо українського агроекспорту після 15 вересня.

Жодного необґрунтованого рішення по продовженню після 15 вересня ембарго не буде», — процитував він слова Урсули фон дер Ляєн.

✅ Компенсація транзиту українського зерна обійдеться ЄС у €600 млн


30 серпня 

✅ Україна не піде на поступки у питанні агроекспорту до ЄС

«В цьому торговельному питанні не буде поступок з боку України. Ми не будемо називати чорне білим», — заявила віцепрем’єрка Ольга Стефанішина

✅Єврокомісія просить не спекулювати на питанні продовження заборони на зерно з України

Речниця Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі Міріам Гарсія Феррер наголосила на необхідності пошуку конструктивних рішень для цих проблем та утрималася від спекуляцій щодо можливих дій ЄС після 15 вересня, зокрема в контексті наміру Польщі та Угорщини запровадити односторонні обмеження проти українського аграрного експорту, якщо такі обмеження не будуть погоджені на рівні ЄС.


29 серпня 

✅ МЗС обіцяє жорстку відповідь на продовження заборони українського зерна у ЄС

«Ми закликаємо країни не брати питання експорту зерна в заручники їхніх внутрішніх політичних процесів. Це буде нелегко, але всі мають розуміти, що Україна, будучи дуже вдячною цим країнам за військову та гуманітарну допомогу, – в цьому конкретному питанні – якщо вони так діятимуть, не залишаючи нам нічого, як жорстко захищати наші права і права наших фермерів», — сказав голова українського МЗС Дмитро Кулеба.


28 серпня 

✅ Угорщина погрожує розширити заборону на 24 продукти з України

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що його країна з 16 вересня введе обмежувальні заходи на продовольство з України. 

«Якщо ЄС не продовжить заборони на імпорт деяких українських зернових продуктів, термін дії якої спливає 15 вересня, то Угорщина запровадить заборону на імпорт не лише чотирьох продуктів, а й усіх 24 попередніх продуктів задля захисту внутрішнього ринку», — сказав він.

✅ МЗС назвало неприйнятним продовження обмежень у ЄС на українську агропродукцію

Міністерство закордонних справ вважає категорично неприйнятним продовження торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України після 15 вересня.

«Такі односторонні обмеження не відповідають духу і букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС», — зазначили у міністерстві. 


25 серпня 

✅ У Польщі запевняють, що п’ять країн ЄС домовились про продовження заборони на зерно з України

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина підтримують продовження заборони ЄС на імпорт українського зерна до цих країн до кінця року.

✅ Угорщина має намір самостійно продовжити заборону на імпорт українського зерна

«Угорщина попросить ЄС продовжити заборону з 16 вересня», — сказав Гергей Гуйяш, додавши, що Угорщина готова знову ввести національну заборону на імпорт, якщо ЄС не продовжить цей захід.


22 серпня 

✅ Польща готова продовжити дію заборони на імпорт зерна з України після 15 вересня

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус вважає, що цію заборону підтримають інші країни-члени ЄС.

«Я вперше чую, що є більше країн, які виступають проти цього. Я говорив з багатьма міністрами з Європейського Союзу на цю тему. Я бачу розуміння, що треба будувати коаліцію. Я переконаний, що Румунія в коаліції», – заявив він.


18 серпня 

✅ Україна тверда у своїх вимогах щодо скасування Єврокомісією односторонніх обмеженнь на український експорт і вважає, що Брюссель має домовитися з Польщею. 

«Ми знаємо, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження після того, як їхня дія спливе 15 вересня. Так, є наміри одностороннього запровадження обмежень з боку кількох країн, але це буде порушенням базових правил Європейського Союзу. І ми сподіваємося, що якийсь шлях буде знайдений», — віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

4 серпня 

✅ У Польщі упевнені, що їхню заборону на українське зерно підтримають інші держави

✅ Єврокомісія продовжує інтенсивні переговори з Україною та п’ятьма країнами східної Європи про долю запобіжних заходів щодо імпорту українського зерна, термін дії яких завершується 15 вересня.


31 липня

✅ Польща стоїть на своєму: українське зерно не потрапить до країни після 15 вересня


25 липня 

✅ Франція, Німеччина та Литва висловились проти подальшого продовження заборони на імпорт українських зернових після 15 вересня.

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав неприйнятними наміри окремих країн ЄС продовжити обмеження Євросоюзу на ввезення українського зерна після 15 вересня.


19 липня 

✅ Польща погрожує закрити кордони у разі відновлення агроекспорту з України у вересні

Міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Угорщини, Словаччини та Румунії підписали спільну позицію щодо продовження заборони на імпорт української агропродукції щонайменше до кінця 2023 року. 


11 липня 

 Зернові обмеження ЄС обходяться Україні у $170 млн щомісяця

За оцінкою МВФ, у разі подальших імпортних обмежень, введених окремими країнами ЄС, переорієнтація торгівлі буде ускладнена навіть за збереження можливості транзиту. Таким чином негативний вплив на експорт зернових та незернових продуктів становитиме близько $170 млн щомісяця до середини вересня та зростатиме далі до $270 млн на місяць — якщо обмеження продовжать свою дію, коли почне надходити новий врожай.


29 червня

 Президент України Володимир Зеленський очікує, що Європейський Союз із 15 вересня скасує обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.

 Уряд Угорщини запропонував Єврокомісії продовжити заборону на імпорт зернових та олійних культур з України до кінця року, принаймні для кукурудзи та насіння соняшнику.

 Міністр продовольства і сільського господарства Німеччини Джем Оздемір виступив проти введення окремими країнами Євросоюзу односторонніх заборон на імпорт сільськогосподарської продукції з України.

26 червня

 ЄС виділив €100 млн п'яти країнам, які блокують українське зерно

€9,77 млн отримає Болгарія, €15,93 млн — Угорщина, €39,33 млн — Польща, €29,73 млн — Румунія, €5,24 млн — Словаччина. 


23 червня

✅ Експорт до Польщі працює де-юре. Трейдери повідомляють про затримки на кордоні

Організувати експорт сільськогосподарської продукції з України стає все складніше. Навіть якщо за офіційними документами ввіз дозволений, на практиці це здійснити не завжди можливо. 


6 червня

✅ Набрало чинності рішення щодо зняття мит та квот, встановлених на українські товари, що постачаються до ЄС у межах Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Цей регламент діє до 5 червня 2024 року.


5 червня

✅ Опубліковано рішення щодо заборони на імпорт Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України. 

Цей регламент набуває чинності у день публікації і діє до 15 вересня 2023 року.


01 червня: 

✅ Комісар ЄС з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що необхідно продовжити обмеження на імпорт зерна з України щонайменше до кінця жовтня.

За його словами, Єврокомісія ще не погодилася на продовження обмежень, але він сподівається, що йому «вдалося переконати решту країн—членів, що це справедливо»


31 травня: 

✅ Угорщина попросила ЄС продовжити обмеження на імпорт українських зернових і олійних культур для п’яти східноєвропейських держав принаймні до кінця 2023 року.

Крім того, Угорщина звернулася до Брюсселя з проханням надати фінансову підтримку місцевим фермерам, щоб полегшити транспортування запасів зерна, які залишились у сховищах до цьогорічного врожаю.


24 травня:

✅ Угорщина залишається єдиною з країн-сусідів України, яка до сьогодні зберігає односторонні обмеження проти українського сільськогосподарського імпорту.

Про це у Брюсселі заявила речниця Європейської комісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсіа Феррер, повідомляє «Укрінформ».

«Є все ще одна країна, яка не скасувала одноосібні заходи проти аграрного експорту з України. Це не обов’язково має відбиватися на українському транзиті (зерна. — Ред.) і не стосується усього ЄС. Але ми запропонували пакет допомоги за умови, що односторонні заходи мають бути відкликані. Країна, яка цього не зробила, — Угорщина», — зазначила речниця Єврокомісії.

Також Міріам Гарсіа Феррер підтвердила, що Єврокомісія отримала лист від кількох країн-членів, які висловлюють протест проти виділення допомоги з сільськогосподарського резерву країнам, які вдаються до шантажу навколо транзиту зерна з України: «Я можу підтвердити, що Єврокомісія отримала такий лист у травні, тобто цього місяця. Ми невдовзі надамо відповідь. Але я не можу заздалегідь передбачати в цей момент, якою буде така відповідь».

16 травня:

✅ Уряд Угорщини скорегував термін перебування для транзитного зерна з України. Скасовано вимоги стосовно перебування не більше 7 діб на території країни транзитного зерна із України.

«12.05.2023 р. в «Угорському віснику» було опубліковано Розпорядження уряду 177/2023. (V. 12.). Згідно з п 1. §1. Товари, які походять з України і визначені в додатку 1 Розпорядження 130/2023. (далі: чутливі товари), у період надзвичайної ситуації, визначеної Розпорядженням уряду 424/2022 (Х.28), можуть бути ввезені в Угорщину з метою транзиту, якщо на п’ятнадцятий день з дня ввезення вони покинуть територію Угорщини», — повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.


12 травня:

✅ П’ять країн ЄС — Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія — знову звернулися до Єврокомісії із закликом запропонувати відповідні механізми захисту для аграріїв цих країн від збільшеного напливу української агропродукції. Як говориться у повідомленні Міністерства сільського господарства Польщі, спільний лист міністрів сільського господарства надіслано до Єврокомісії.

Країни запропонували підтвердити продовження до кінця року рішення Єврокомісії від 2 травня щодо заборони на імпорт до п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України. Вони також пропонують запровадити постійний моніторинг імпорту інших чутливих агропродовольчих товарів з України та, за необхідності, передбачити оперативне запровадження превентивних заходів. Крім того, пропонується адаптувати рівень підтримки аграріїв до фактичних втрат, а також виділити додаткові кошти на допомогу фермерам, оскільки бюджет спільної аграрної політики і національних бюджетів є недостатніми.

 Франція, Німеччина і ще 10 країн Євросоюзу просять роз'яснити введення заборони імпорту продовольства з України для п'яти країн союзу, пише «Інтерфакс-Україна». За їхніми словами, комісія уклала угоду «без консультацій із країнами-членами ЄС».


11 травня: 

✅ Молдова поки не буде запроваджувати обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України. «Введення обмежень на імпорт нічого б не вирішило. Це не призвело б ні до підвищення відпускних цін для молдовських фермерів, ні до зниження собівартості. Це рішення дало б нульові результати. Навпаки, Україна запровадила б обмеження на ввезення молдовської продукції, і тоді багато чого було б втрачено», — зазначив міністр сільського господарства країни Володимир Боля.


10 травня: 

✅ Європейська комісія вивчає ситуацію на ринку м’яса птиці, яєць і заморожених фруктів, щоб визначитися з відновленням тарифних квот для України. Згідно з чинним правовим режимом, перевірка завершиться в листопаді, а згідно з оновленими правилами, якщо процедура розпочнеться в червні, то вона завершиться у вересні.

✅ Молдавські фермери вимагають заборони імпорту пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку з України. Вони звинувачують владу у затягуванні цього рішення і дали на ухвалення тижневий термін, погрожуючи протестами. Виробники заявляють, що їм загрожує банкрутство і стверджують, що їхні втрати становили не менше 2 млрд леїв (понад $112 млн).

 Перевезення української агропродукції через західні прикордонні переходи з Польщею та Угорщиною ускладнене, тоді як до Румунії та Словаччини пропуск аграрних вантажів відбувається без перешкод. У чергах на кордоні стоять тисячі вагонів з агропродукцією.


9 травня:

 Президент України Володимир Зеленський та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили про наміри створити спільну з ЄС координаційну групу для того, щоб вирішувати проблемні питання, пов’язані з експортом української сільськогосподарської продукції.


7 травня:

✅ Молдова повідомила Україну про плани приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо обмеження імпорту з України пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Транзит буде дозволений. 

У відповідь на обмеження, впроваджені Молдовою проти українського імпорту, в уряді готують постанову про заборону молдовського імпорту.

6 травня: 

✅ Молдова планує приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо імпорту сільгосппродукції з України.

У відповідь на обмеження, впроваджені Молдовою проти українського імпорту, в українському уряді готують постанову про заборону молдовського імпорту.  Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — торговий представник України Тарас Качка кореспонденту Європейської правди.


5 травня: 

✅ Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський вчергове зустрівся з міністром сільського господарства Республіки Болгарія Явором Гечевим у Софії.

«Болгарія підтвердила готовність імпортувати усю агропродукцію з України, окрім 4-х культур, про які йдеться в рішенні Єврокомісії, а саме: соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці», — говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Пресслужба Міністерства землеробства Болгарії за підсумками зустрічі повідомила, що аграрні міністерства України та Болгарії розпочинають розробку декларації про механізми впливу в разі можливих ринкових потрясінь, включно із різкою зміною цін, у двосторонній торгівлі соняшниковою олією.

«Декларація, як очікується, буде свідченням готовності обох сторін до спільних дій для запобігання майбутнім ринковим аномаліям», — йдеться в повідомленні.

✅ Молдова планує запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України. Про це повідомив міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля під час зустрічі з головою делегації ЄС у Молдові Янісом Мажейксом. Боля заявив про «намір міністерства тимчасово застосувати заходи, які запровадили деякі країни ЄС щодо імпорту зернових та олійних культур з України», передає NewsMaker.

✅ Блеф польських фермерів обійшовся Україні у $143 млн збитківзаявив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка.


4 травня: 

✅ Кабінет міністрів Болгарії заявив, що національна заборона, яку введено на імпорт певних товарів з України, буде скасована після того, як набудуть чинності заходи ЄС щодо стабілізації ринку, пише Euroactiv

19 квітня уряд Болгарії заборонив на два місяці імпорт понад 20 товарів з України, серед яких пшениця, пшеничне борошно, соняшник, соняшникова олія, кукурудза, мед та продукти бджільництва, сире та сухе молоко, волоські горіхи, фундук, яйця, куряче м'ясо, свинина, м'ясо овець та кіз, жито, ячмінь, вино, етиловий спирт.

Крім того, Болгарія отримала €16 млн компенсації від ЄС за те, що дозволила експортувати через свою територію українське зерно та харчові продукти. Однак попросила ще €50 млн, хоча болгарські виробники зерна отримують сотні мільйонів євро прямих європейських субсидій.

2 травня: 

✅ Європейська комісія офіційно оголосила про запровадження «виключних та тимчасових» запобіжних заходів проти імпорту з України, які обмежують надходження окремих сільськогосподарських товарів українського виробництва до 5—ти країн ЄС, що межують з Україною.

Заходи стосуються лише чотирьох сільськогосподарських продуктів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження. Вони націлені на усунення вузьких місць у логістиці цих продуктів у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині

Заходи набудуть чинності 2 травня і триватимуть до 5 червня 2023 року.

✅ Електронна система «єЧерга» запускається на 16-ти пунктах пропуску в західному напрямку.


1 травня: 

✅ Рішення ЄС про ембарго на українську агропродукцію почне діяти вже завтра

Єврокомісія готує постанову, що заборонить імпорт кукурудзи, пшениці, ріпаку та насіння соняшнику в Польщу, Болгарію, Угорщину та Словаччину. Ці країни вже погодилися скасувати заборону на імпорт українських товарів в обмін на ембарго. Зараз Єврокомісія чекає на конкретні дії урядів, щоб уникнути паралельного застосування заборон.

Крім цього, фермери з п’яти країн отримають підтримку в 100 млн євро, з яких майже 40 млн євро підуть польським фермерам.

✅ Накопичення фур для конвою у Польщі загрожує зупинкою руху через кордон

Для перевізників з товаром 1—24 групи УКТ ЗЕД, що не підлягають ветеринарному контролю, створили окрему «єЧергу» на пункті пропуску «Ягодин — Дорогуськ» із Польщею.

28 квітня: 

✅ Міністерство закордонних справ України 28 квітня передало ноти протесту до посольства Республіки Польща в Україні та представництва ЄС щодо категоричної неприйнятності торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України.

✅ Єврокомісія та представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії завершили переговори щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України. Обмеження Євросоюзу замінять ті, які ввели держави-члени щодо сільськогосподарської продукції. Комісія заборонить імпорт чотирьох продуктів: пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику

Будуть порушені розслідування щодо необхідності застосування захисних заходів у імпорті інших продуктів з України, включаючи соняшникову олію.

✅ Представники українського бізнесу ще минулого року попереджали європейських партнерів про те, що експорт нашої продукції може спровокувати невдоволення серед фермерів ЄС. Проте влада сусідніх країн запевнила українців, що все буде гаразд.

«Влітку минулого року ми зустрічалися у канцелярії Президента Польщі з їхніми урядовцями і говорили про проблему, яка може виникнути, що польські фермери будуть незадоволені, що через їхню територію або на територію Польщі завозитиметься зерно.

Нам сказали, що існує певна політична сила, яка сьогодні не при владі, яка зацікавлена наростити свій політичний імідж тим, щоб на вибори йти з позитивним політичним багажем. Й вони просувають ідею, що українське зерно завадить польським фермерам», — віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Віктор Шеремета.


26 квітня:  

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) готова допомогти Євросоюзу позбутися надлишку українського зерна, що руйнує ринки Східної Європи, і доставити його до країн, які цього найбільше потребують.

Європейська комісія погодилася додати українську соняшникову олію до переліку продукції, забороненої для імпорту. Водночас транзит цього продукту буде дозволений.

«Україна і Європейський Союз працюють над спільним вирішенням питання щодо скасування Польщею заборони на імпорт українського зерна і продовольства. На сьогодні жодних правових підстав для таких обмежень немає», — торговий представник України Тарас Качка 


25 квітня: 

Міністри сільського господарства Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини продовжать переговори з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом щодо імпорту сільськогосподарських товарів з України.

Нинішня пропозиція ЄС передбачає виділення допомоги фермерам п'яти прикордонних країн у розмірі €100 млн, за словами міністра сільського господарства Польщі Роберт Телусале цьогомало.  Польща також звертатиметься за продовженням заборони на перевезення вантажів з України до кінця грудня. 

Втрати українських аграріїв через заборону імпорту до деяких країн ЄС оцінювати поки рано. Однак потенційно — це можуть бути дуже великі втрати. Приблизно 40% усього експорту йде через суходіл із західними країнами, і це дуже багато. Це означає, що українські аграрії не отримають дохід, та ще й ціни впадуть.

22 квітня: 

Румунія не буде в односторонньому порядку забороняти імпорт українського зерна і чекатиме, поки Єврокомісія застосує заходи для підтримки фермерів у Центральній і Східній Європі.


21 квітня: 

Перший після розблокування Польщею транзиту українських товарів автомобільний конвой вирушить з пункту попуску «Дорогуськ» до Нідерландів.

Транзит української агропродукції до країн Євросоюзу через Республіку Польща відновлено у ніч на 21 квітня 2023 року. Як оформити митні документи

20 квітня: 

ЄС готує надзвичайні обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн-членів ЄС, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини. Чому це і добре, і погано

Єврокомісія запропонувала заходи реагування на проблему із забороною імпорту українського зерна відповідно до правил спільного ринку ЄС.

  • Продовження підтримки європейських фермерів, що постраждали внаслідок цієї ринкової ситуації. Вже надано пакет підтримки у €56,3 млн, і зараз готується другий пакет фінансової підтримки у €100 млн.
  • Вживати запобіжні заходи відповідно існуючих правил торгівлі стосовно певних категорій зерна. Це стосується, зокрема, насіння пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку.
  • Розпочати розслідування стосовно інших чутливих товарів.

Польща озвучила умови, за яких дозволила транзит українського зерна.

Поляки хочуть на кожен транспортний засіб посадити свого інспектора, який перевірятиме дотримання умов транзиту. В перший тиждень це буде за рахунок Польщі, потім — платно. Є очікування, що це робиться більше для картинки перед населенням, і така ініціатива стикнеться з купою проблем у майбутньому


19 квітня: 

Польща розробила механізм, який гарантуватиме, що жодна тонна зерна з України не залишиться в країні.

Транспорти українського зерна через Польщу деякий час будуть конвойовані, охоплені системою SENT і опломбовані електронними системами відстеження транспортування

Міністерство сільського господарства Угорщини з 19 квітня заборонило імпорт 25 сільськогосподарських продуктів і зернових з України.

Болгарія запроваджує тимчасову заборону на імпорт продуктів харчування з України. Транзит товарів буде дозволено.

Міністерство сільського господарства Республіки Молдова не має наміру припиняти імпорт зерна та продовольства з України

18 квітня: 

Україна та Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції. Він запрацює вночі з 20 на 21 квітня 2023 року.

До транзиту будуть застосовані додаткові заходи контролю, про які буде найближчим часом повідомлено учасників ринку публічно та в робочому порядку

Україна та Польща ведуть перемовини щодо транзиту агропродукції: Ми не проти транзиту, але нам потрібна 100% гарантія, щоб продукти, які дестабілізують наш ринок, не залишалися в Польщі

На кордоні з Польщею застрягли вантажі, які не внесено до переліку заборонених, зокрема олію соняшникову, що створює ще більше незрозумілості 

Соціал-демократична партія Румунії буде вимагати від правлячої коаліції запровадити тимчасову заборону на імпорт сільгосппродукції з України.

Чехія не збирається забороняти імпорт українського зерна услід за іншими країнами Східної Європи. 

У Міністерства сільського господарства Чехії зазначили, що односторонні рішення Польщі, Угорщини та Словаччини щодо імпорту українського зерна суперечать правилам єдиного ринку ЄС та СОТ, і ситуація, що спричиняє невдоволення фермерів низки європейських країн, потребує якогось централізованого рішення на рівні ЄС.


17 квітня: 

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що його країна призупиняє імпорт зерна та низки інших продуктів з України. Постановою уряд не вводить заборону на транзит через шляхи солідарності до портів

Відмова від експорту українського зерна деяких країн-членів Європейського Союзу — це тест на міцність ЄС.

ЄС вирішує свої торгівельні питання як блок, а не як окремі країни. Якщо режим вільної торгівлі з Україною - то для всіх членів ЄС. Якщо ж припинення торгівлі — то рішення має йти від Єврокомісії, а не від окремих країн

Європейська комісія (ЄК) вважає неприйнятним введення деякими країнами союзу торговельних обмежень щодо українського зерна та інших сільськогосподарських продуктів.

16 квітня: 

На прикладі Польщі та Угорщини, Болгарія обмірковує введення заборони на імпорт українського зерна.

Угорщина тимчасово заборонила імпорт зернових та олійних культур, а також деяких інших сільськогосподарських продуктів з України. 

Польща припиняє до 30 червня 2023 року імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить з території України або імпортується з неї.

Йдеться про зернові, цукор, сухі корми, насіння, хміль, льон та коноплі, фрукти та овочі, продукти переробки плодів та овочів, вино, яловичину та телятину, молоко та молочні продукти, свинину, баранину та козятину, яйця, м'ясо птиці, алкоголь етилового сільськогосподарського походження, продукти бджільництва та інші продукти.

Зі свого боку Мінагрополітики пропонує: найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння, який враховуватиме інтереси України та Польщі в дусі конструктивного надійного ефективного співробітництва для обох країн і належним чином врегулює питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі.


14 квітня: 

Підписання угоди між Україною та Польщею щодо експорту зерна перенесли на 17 квітня.

Міністерство сільського господарства Словаччини 13 квітня 2023 року заборонило переробку імпортованого з України зерна, а також випуск продукції з нього на внутрішній ринок.

Міністр юстиції та генпрокурор Польщі Збіґнєв Зьобро розпорядився створити слідчу групу, завданням якої буде розслідування практики нелегального імпорту українського зерна до Польщі.

13 квітня: 

Румунські фермери погрожують розпочати 7 червня масштабну загальнонаціональну акцію протесту, якщо влада не заборонить транзит та імпорт зерна з України на період з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року.


12 квітня: 

Польські фермери планували зранку 11 квітня заблокувати ширококолійну залізничну лінію в Грубешуві, через яку зерно надходить з України. Однак співробітники поліції  зірвали акцію протесту

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус звернеться до Єврокомісії з проханням запровадити мита на імпорт українського зерна.

Водночас Болгарія вимагає додаткового захисту своїх сільгоспвиробників, крім 16,75 млн євро, які передбачені в кризовому резерві Єврокомісії, у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз


10 квітня: 

Угорщина запровадить посилений контроль за імпортом зерна з України, а також ініціює відновлення мита та кількісних обмежень на ввезення олійних і зернових культур.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський заявив, що Україна призупинить ввезення зерна до країни щонайменше до липня.

ЄС не зробив нічого, щоб допомогти польським фермерам, і ефективність нового міністра Роберта Телуса за підтримки прем’єра і президента показала, що ми можемо досягти порозуміння з Україною і зупинити тимчасово імпорт щонайменше до липня

Україна та Польща розроблять нові правила транзиту сільськогосподарських культур протягом поточного тижня. Таких домовленостей досягнуто під час зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського та новопризначеного глави Міністерства сільського господарства і розвитку села Республіки Польща Роберта Телуса


7 квітня: 

Українське збіжжя перевозитимуть через Польщу в треті країни без розвантаження на території РП.

Найближчими днями будуть розроблені механізми, які припинять такий експорт збіжжя, який донині призводив до дестабілізації продовольчого ринку Польщі

5 квітня: 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким знайшли вихід проблеми експорту українського зерна до Польщі.

Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв'язку з постачанням зерна з України.

Румунські фермери планують 7 квітня заблокувати пункт пропуску «Ісакча» на знак протесту проти постачань зерна з України. 


4 квітня: 

Польські фермери планують зіпсувати візит Зеленського через українське зерно

Об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») розриває угоду з урядом та міністром сільського господарства. Вони виступають проти імпорту українського зерна в країну 


3 квітня: 

Прем’єр-міністри Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини звернулися до офіційного Брюсселя з проханням обмежити кількість українського продовольства, що надходить до Європейського Союзу.

Масштаби збільшення продовольства з України, включно зі збіжжям, олійними культурами, яйцями, птицею та цукром, зросли до «безпрецедентного рівня», йдеться у листі. Прем'єри закликають вжити заходів для припинення дестабілізації ринків.