Протести проти українського зерна: румуни заблокують поромну переправу

05 квітня 2023, 08:00 3267

Джерело фото: ЦТС

Румунські фермери планують 7 квітня заблокувати пункт пропуску «Ісакча» на знак протесту проти постачань зерна з України.

Про це повідомляє USM з посиланням на румунські видання DobrogiaNews та Radio Romania Constanta.

Фермери у Румунії, як і низки інших європейський країн, незадоволені рішеннями Єврокомісії щодо безмитного імпорту українського зерна.

За словами румунських виробників сільгосппродукції, вони були вимушені знизити ціни на зерно, але не змогли його продати. Причина — транспортна логістика була орієнтована на перевезення з України, і склади та термінали у портах на Чорному морі були заблоковані.

Пункт пропуску через румуно-український державний кордон з поромним сполученням «Орлівка  Ісакча» — перший пункт пропуску вздовж українсько-румунського кордону по лінії Дунаю, і він має стратегічне значення для обох країн, зазначають експерти. 

Переправа відкриває транспортний коридор Україна  Південна Європа. Пропускна здатність переправи складає близько 200 одиниць вантажного автомобільного та 500 одиниць легкового транспорту, пасажиропотік — близько 1500 осіб.

Уточнюється, що Польща, Румунія, Болгарія, Словаччина та Угорщина 31 березня підписали спільний лист до Єврокомісії, у якому вимагають:

  • розділити на румунській митниці потоки сільгосппродукції залежно від походження, враховуючи транзитні шляхи для України;
  • забезпечити простежуваність імпорту завдяки суворому контролю якості та уникненню двозначностей щодо походження продукції;
  • терміново призупинити тарифні пільги ЄС від 30 травня 2022 року та повернути базовий митний збір.