Болгарія планує заборонити імпорт соняшнику з України

20 вересня 2023, 11:18 1382

Болгарія має намір найближчим часом припинити імпорт насіння соняшнику з України.

Про це заявив прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков після кількагодинних переговорів із сільгоспвиробниками, які протестують проти імпорту української агропродукції, пише БНР.

За словами прем'єра, імпорт насіння українського соняшнику продовжиться, як тільки його квота буде узгоджена з Києвом. Він додав, що питання квоти обговорить зі своїм українським колегою.

«Буду мати розмову з прем'єр-міністром України, в якій поясню, що під час сьогоднішніх дискусій ми обговорили, що буде певна квота для Болгарії, і ця квота буде дозволена для імпорту в Болгарію тільки після того, як ми уточнимо, наскільки вона велика та про що йдеться. У найближчій перспективі ми не дозволимо імпорт насіння соняшнику з України», — наголосив Денков.

Прем'єр-міністр категоричний, що щодо якості сільгосппродукції, яка імпортується з України, порушень вимог наразі не виявлено. У разі виявлення вони будуть негайно повернуті.

Міністр фінансів Асен Васильєв уточнив, що імпорт соняшнику з України буде дозволений, коли будуть чіткі обсяги, узгоджені між аграріями та переробною промисловістю. Він упевнений, що доходи бюджету не постраждають.