Продовження заборони українського зерна у ЄС: МЗС обіцяє жорстку відповідь

29 серпня 2023, 11:21 1324

Обмеження країн Євросоюзу на імпорт зерна з України, як очікується, мають бути скасовані, вони не повинні продовжуватися.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільного брифінгу з главою Міністерства закордонних справ Чехії Яном Ліпавським, відповідаючи на запитання кореспондента «Радіо Свобода».

«Зараз ми чуємо, що група сусідніх країн каже, що якщо це станеться, то тоді вони запровадять національні обмеження. Ми абсолютно, твердо виступаємо проти цього, бо цей крок порушить правила спільного ринку, порушить Угоду України й ЄС про асоціацію. Але що найважливіше – цей крок йтиме проти принципу солідарності, на який спирається ЄС», – наголосив міністр.

Також Кулеба зазначив, що Україна готова працювати з п’ятьма країнами, які хочуть продовжити заборону, «щоб знайти вирішення».

«Але ми закликаємо ці країни не брати питання експорту зерна в заручники їхніх внутрішніх політичних процесів. Це буде нелегко, але всі мають розуміти, що Україна, будучи дуже вдячною цим країнам за військову та гуманітарну допомогу, – в цьому конкретному питанні – якщо вони так діятимуть, не залишаючи нам нічого, як жорстко захищати наші права і права наших фермерів», — підсумував голова українського МЗС.