Країни Східної Європи домагатимуться введення мит на українське зерно

12 квітня 2023, 08:00 1751

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус звернеться до Єврокомісії з проханням запровадити мита на імпорт українського зерна.

Про це повідомляє «Польське радіо» з посиланням на резолюцію зустрічі сільськогосподарських організацій Польщі, Чехії, Румунії та Словаччини у Раколупах Дужих на Люблінщині 11 квітня. Фермери разом хочуть виробити позицію щодо зерна з України.

«Я звернуся з цього приводу до Єврокомісії, щоб разом вирішити цю проблему. Ми розуміємо, що Україні треба допомагати, але це має бути рівномірно. Тому після цієї зустрічі я звернуся до моїх колег з інших країн, щоби ми спільно звернулися до ЄС, аби було переглянуто з червня мита так, щоби алокація тих продуктів була рівномірно розподілена Європою», — зазначив міністр.

Голова профспілки індивідуальних фермерів «Солідарність» Томаш Обшанський запевнив, що таке рішення з тарифами дуже потрібне.

«Без цього чи наш ринок збіжжя, чи мяких овочів, чи всі інші ринки матимуть проблеми зі стабілізацією. Ці мита мусять бути запроваджені, щоби наші місцеві господарства могли нормально функціонувати», — сказав він. 

Водночас Болгарія вимагає додаткового захисту своїх сільгоспвиробників, крім 16,75 млн євро, які передбачені в кризовому резерві Єврокомісії, у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз. Таку позицію озвучив міністр сільського господарства Явор Гечев на засіданні Зернової консультативної ради, пише «Європейська правда».

«Ми залишаємося солідарними з Україною, але спостерігаємо серйозні проблеми і в результаті попросили Єврокомісію вжити антикризових заходів і виваженіше ставитися до «шляхів солідарності», — заявив Гечев.