Агрокомісар ЄС пропонує Україні змінити свою позицію щодо заборони зерна

13 вересня 2023, 13:26 13830

Рішення про заборону імпорту деяких зернових та олійних з України до п'яти країн-членів ЄС підтвердило свою ефективність і повинно бути продовжене після 15 вересня, але необхідно розширити «Шляхи солідарності» для транзиту цієї продукції.

Про це заявив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський на дебатах із питання продовження заборони в Європарламенті 12 вересня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми знайшли рішення, яке, по-перше, стабілізувало ринок у цих (п'яти) країнах, а по-друге, дало змогу наростити транзит із 2,9 млн т до заборони з України до 3,2 млн т після запровадження заборони», — зазначив він. 

За його словами, автомобільним та залізничним транспортом «Шляхами солідарності» до цих країн уже було транспортовано 44 млн т агропродукції з України, що є величезним успіхом.

Войцеховський уточнив, що згідно з поточними прогнозами на 2023-2024 маркетинговий рік, Україні необхідно експортувати 56 млн т зерна, або 4,7 млн т у середньому на місяць.

«Чорне море заблоковане, і ніхто не знає, чи буде воно розблоковане росією. росія знає, що вона робить, яку злочинну діяльність веде, і вона використовує їжу як зброю. Але ми в змозі допомогти Україні експортувати ці 4,7 млн т суходолом через «Шляхи солідарності». Нам просто необхідно поліпшити і розширити ці коридори», — наголосив єврокомісар.

Войцеховський додав, що, крім основного маршруту через Румунію, на який припадає приблизно 3 млн т щомісяця, необхідно розвивати нові маршрути до портів країн Балтії (Клайпеда, Рига) та портів Адріатики, наприклад Рієки, оскільки Румунія вже практично нездатна збільшити транзит.

Він зазначив, що таке зростання транзиту альтернативними маршрутами обмежене не інфраструктурою, а економікою, і, щоб зробити його рентабельним, за розрахунками української сторони, необхідні субсидії від 20 до 40 євро за тонну.

Єврокомісар закликав депутатів схвалити такі видатки, що дасть змогу ефективно експортувати зерно з України країнам, які цього потребують, навіть якщо росія продовжить блокувати або знищувати українські чорноморські порти.

Говорячи про Румунію і Дунайський коридор, він заявив, що вжиті заходи дали змогу скоротити логістичні витрати майже на 50%, а також забезпечать стабільну потужність у 3 млн т на місяць у вересні та зростуть до 4 млн т на місяць до кінця року.

Єврокомісар також закликав українську сторону серйозно обміркувати і переосмислити свою позицію з цього питання, відмовившись від претензій на адресу зазначених п'яти країн.

«Тому що альтернативою є повернення хаосу, тобто якихось односторонніх рішень деяких держав-членів. Це не піде на користь Україні. Точно ні. Тим паче, в ситуації заблокованого Чорного моря і заблокованих українських портів», — зазначив Войцеховський.