Польські фермери планують зіпсувати візит Зеленського через українське зерно

04 квітня 2023, 10:20 3250

Об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») розриває угоду з урядом та міністром сільського господарства. Вони виступають проти імпорту українського зерна в країну та погрожують зірвати запланований візит Президента України Володимира Зеленського, якщо влада не виконає їхні вимоги.

«Якщо міністр хоче, щоб йому зіпсували середу в столиці, ми можемо це організувати. Так само, як і приїзд українського Президента», — заявляють польські фермери, пише видання Interia.

Об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») минулого тижня уклало з урядом домовленість про виконання 11 вимог, зокрема посилення прикордонного контролю, компенсації та пільгові кредити. Але в понеділок фермери заявили, що жоден із пунктів так і не було виконано.

«Значна частина товарів їде далі без перевірки. У найкращому випадку перевіряється кожен другий вагон. Термін «технічна пшениця» був відкинутий, тому що він звучав погано. Його залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося. Навіщо було міністру сільського господарства давати надію, брехати людям?» — коментує співорганізатор фермерських протестів Вєслав Гринь. 

Вони додають, що на кордоні як ішло українське зерно, так і йде. Навіть прискорюється. 

Через це у вівторок фермери відновлять протести в селі Черничин біля прикордонного міста Грубешів і не виключають, що можуть влаштувати протести під час візиту Володимира Зеленського до Польщі в середу.