П'ять країн ЄС відкинули пропозиції України по контролю за зерном і відмовились від співпраці

18 вересня 2023, 19:00 1787

П’ять держав ЄС відкинули підготовлений Україною план дій щодо заходів контролю за експортом зернових, який, за задумом Єврокомісії, мав замінити односторонні заборони на імпорт української агропродукції.

Українська сторона запропонувала, щоб Мінекономіки України самостійно ухвалювало рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, навіть якщо деякі країни виступатимуть проти, пише РАР з посиланням на джерела в ЄС.

Представник Польщі при ЄС Анджей Садось розкритикував таку пропозицію й заявив, що вона не розв'яже питання контролю за експортом.

Водночас Польща, Угорщина та Словаччина вирішили більше не брати участі у роботі координаційної платформи Єврокомісії щодо українського зерна. Так вони відповіли на заяву української сторони про намір оскаржувати рішення цих країн у Світовій організації торгівлі (СОТ).

«Польща, Угорщина та Словаччина відмовляються від роботи в межах платформи через процедурну обережність і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в межах координаційної платформи, проти цих трьох країн у розгляді в СОТ», — сказало джерело видання.

У роботі цієї платформи брали участь представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Єврокомісії та України. Зустрічі проходили в Брюсселі.