У Польщі відреагували на умови України щодо позову до СОТ

28 вересня 2023, 15:26 2620

Польща не має наміру скасовувати ембарго на українські агротовари, навіть якщо Україна відкличе свою скаргу, подану до Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це в ефірі радіо заявив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер, реагуючи на заяву заступника міністра економіки України Тараса Качки про те, що Україна відкличе скаргу до СОТ, якщо Польща, Словаччина й Угорщина гарантуватимуть незастосування односторонніх кроків з обмеження імпорту української агропродукції, передає «Укрінформ».

«Ембарго буде зберігатися до тих пір, поки ми не дійдемо висновку, що воно (українське збіжжя. — Ред.) не вплине негативно на наш аграрний ринок, що навряд чи станеться найближчим часом», — заявив Мюллер.

Він зазначив, що Польща готова вести перемовини з Україною, але «на даний момент ситуація така, що ембарго зберігається».

Водночас він підкреслив, що відкликання Україною скарги до СОТ «було б хорошим жестом, який показав би, що Україна хоче партнерських переговорів, а не розмов у процедурному порядку».

На запитання, чи Польща не прийме пропозицію української сторони, Мюллер повідомив, що для Варшави вона є «неприйнятною».

«Насправді Україна хоче, щоб ці товари ввозилися на підставі ліцензій, але без визначення зрозумілих лімітів. Це знову могло б дестабілізувати наш ринок», — констатував речник уряду РП.