У ЄС назвали три кроки для подолання кризи українського зерна

20 квітня 2023, 09:24 2534

Єврокомісія запропонувала заходи реагування на проблему із забороною імпорту українського зерна відповідно до правил спільного ринку ЄС.

Про це під час брифінгу для преси заявила речниця Європейської комісії Дана Спінант, повідомляє «Укрінформ».

За її словами, зокрема, йдеться про підтримку уражених фермерських господарств та обмежувальних заходів щодо постачання на ринок ЄС українського зерна та інших продовольчих товарів.

«Президент Єврокомісії відповіла на лист від п'яти урядів країн ЄС стосовно ситуації з експортом українських сільськогосподарських товарів. Президент підкреслила, що вона повністю обізнана із висловленими занепокоєннями у зв’язку зі збільшенням імпорту певних українських сільськогосподарських товарів на ринок ЄС. Вона підкреслила, що у світлі єдиного ринку та митного союзу, для вирішення цих занепокоєнь необхідний спільний європейський підхід. Президент представила три пропозиції, щоб вирішити цю ситуацію», — зазначила Дана Спінант.

Перша з пропозицій, за словами речниці, стосується продовження підтримки європейських фермерів, що постраждали внаслідок цієї ринкової ситуації. Вже надано пакет підтримки у €56,3 млн, і зараз готується другий пакет фінансової підтримки у €100 млн.

«По-друге — ми будемо вживати запобіжні заходи відповідно існуючих правил торгівлі стосовно певних категорій зерна. Це стосується, зокрема, насіння пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку. Третє — ми розпочнемо розслідування стосовно інших чутливих товарів», — зазначила Дана Спінант.

Вона додала, що Єврокомісія рішуче налаштована підтримати Україну в експорті її продуктів, оскільки це важливо для української економіки і для світової продовольчої безпеки.

«Водночас ми повністю віддані підтримці наших фермерів», — наголосила речниця Єврокомісії.