Одна з країн ЄС відмовляється приймати новий механізм експорту зерна з України

27 вересня 2023, 09:20 1105

Україна готує з Румунією та Болгарією документи про запровадження механізму верифікації та погодження чотирьох груп аграрного експорту.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів, пише Урядовий портал.

«Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна надзвичайно цінує відповідальне партнерство», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава українського уряду підкреслив, що для вирішення зернової кризи Україна представила механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції, який підтримала Європейська комісія. 28 вересня відбудеться наступна зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту, на якій планується фіналізувати представлені пропозиції. 

«Чотири країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження і пропозиції та готові до обговорення. І лише одна держава — проти. На жаль… У нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення», — зауважив прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль подякував партнерам з Європейської комісії за координацію в питанні експорту української аграрної продукції. Він ще раз підкреслив, що Україна завжди відкрита до компромісу та конструктивного діалогу.