Литовці пропонують ЄС організувати інтервенційні закупівлі українського зерна

25 вересня 2023, 18:00 1463

Централізовані закупівлі Євросоюзом українського зерна з подальшим його тимчасовим зберіганням могли б стати виходом із кризової ситуації, коли кілька країн Східної Європи виступають проти зазначених постачань.

Таку думку в інтерв'ю газеті Respublika озвучив голова Асоціації зернової промисловості Литви Аушріс Маціяускас, пише ІА «АПК-Інформ».

«Ми пропонуємо ЄС модель виходу з кризової ситуації, що склалася з українським зерном. Це інтервенційні закупівлі Євросоюзом зерна на склад», — сказав він.

Як зазначив голова асоціації, запропонована схема була випробувана в ЄС і успішно діяла близько 20 років тому, коли ціни на зерно опустилися нижче за встановлену мінімальну межу.

«Тоді увімкнувся передбачений механізм. Мільйони тонн зерна були закуплені та розміщені на складах, а потім, коли ціни зросли, успішно продані», — зазначив Маціяускас.

На його думку, за реалізації такого сценарію ринок країн Східної Європи «уникне непотрібних загроз».

«За 1 тонну українського зерна зараз платять у середньому 100 євро. Його можна було б скуповувати за 150 євро, а після закінчення воєнного конфлікту продати до Північної Африки по 250 за 1 тонну», — пояснив експерт.

Також Маціяускас додав, що, за його підрахунками, для реалізації цього плану потрібно близько 1,5 млрд євро.

«У масштабі ЄС це не надто великі гроші», — резюмував він.