Польща захищає інтереси своїх виробників навіть у тих галузях, де це некритично

19 квітня 2023, 13:45 2006

Польща демонструє, поряд з засобом штучного обмеження торгівлі, яскравий приклад державного протекціонізму шляхом захисту інтересів своїх виробників навіть у тих галузях, де це не є критичним.

Таку думку AgroPortal.ua висловив генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко, коментуючи прийняте Польщою рішення про транзит зерна і сільськогосподарської продукції територією цієї країни.

propData.content.image

Заборона сама по собі є негативним фактором впливу, зокрема і на виноградно-виноробну галузь. А з огляду на підписану поглиблену та всеосяжну Угоду про створення зони вільної торгівлі, яка сама по собі має базуватися на чесній грі за прозорими правилами, тим більше на тлі значного, безперешкодного та вседозволеного збільшення субсидійованого імпорту до нашої країни, це виглядає як мінімум дивно.

За даними корпорації «Укрвинпром», експорт вина до Польші за 2021 рік склав 101 721 л, за січень 2022 року — 9 513 л. 

За словами Володимира Кучеренка, це призведе до подальшого зменшення доходів виноробних заводів і потенційно до втрати робочих місць у секторі. Крім того, надлишок вина на внутрішньому ринку спричинить зниження потужностей підприємств з продовженням процесу викорчовування виноградників. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua