Зупинка постачання українського зерна до ЄС: варіанти розвитку подій

18 квітня 2023, 08:00 3515

Майбутнє українського агроекспорту з березня 2022 року не було під такою загрозою, як зараз, коли сусідні країни-члени Євросоюзу обмежують імпорт агропродукції.

Таку думку висловили аналітики Barva Invest.

Вони пояснюють, що в умовах обмеженої роботи чорноморських портів Україні не вистачає всіх наявних зараз експортних шляхів, щоб до появи наступного врожаю вивезти весь експортний потенціал зернових, олійних культур та продуктів переробки. А це означає, що в Україні постійно пропозиції більше, ніж наявного попиту.

«Тому зниження можливостей експортувати до/через наших європейських сусідів означає, що тепер ми залежимо ще більше від «зернової угоди». Під час перепідписання у березні 2023 року росія зробила ультиматум для ООН в 60 днів (18 травня)… Тобто в питанні морського експорту ми залежимо від країни-терориста та здатності безпомічного ООН щось із цим вдіяти», — пояснюють експерти.

Навіть в умовах повномасштабної війни Україна вирощує в 2-5 разів більше зерна та олійних, ніж споживається всередині країни. Це означає що виробники зможуть продати 50-80% врожаю. Звичайна компанія і при значно менших показниках збанкрутує, уточнюють у Barva Invest.

Також аналітики озвучили декілька сценаріїв розвитку подій.

1. Кордон стоп. Цей сценарій повної зупинки малоймовірний, оскільки навіть зараз рішення щодо зупинки імпорту ввела Польща, Словаччина та Угорщина. При цьому на урядовому рівні все ще вирішується питання щодо транзиту, і попередні дані позитивні. Також офіційних обмежень ще не було з боку Болгарії (розглядає питання) та Румунії (поки що на диво відмовчується). Але, звісно, що транзит Україні сам по собі мало допоможе, і загалом важливо, щоб був доступ хоча б до Констанци. Враховуючи, що через кілька місяців новий врожай пшениці (щодо якої Румунія наш конкурент), їхній порт буде забитий власним зерном, і шанси, що Україна продемонструє суттєві показники влітку,  мінімальні.

2. Кордон перезапуститься. Єврокомісія виступила проти того, що окремі країни ЄС накладають самотужки обмеження, і це дійсно суперечить законам ЄС. Навряд європейські уряди не знають про регуляцію в ЄС, тому ймовірно, що вся ця історія навколо заборон — це спроба посадовців вислужитись перед електоратом (фермерами). І ймовірно, що врешті ситуація врегулюється з погляду законодавства. Однак в урядів є інструменти, щоб протидіяти постачанню українського зерна. Додаткові перевірки на кордоні, додаткові папери, «знаходження» некондиційного зерна — все це можна робити, не порушуючи чинні закони ЄС та WTO. Крім того, ЄС все ж дозволяє країнам-учасникам самостійні обмежуючі заходи, якщо вони доведуть, що імпортовані товари підривають внутрішній ринок.

3. Море стоп. Найстрашніший для України варіант. Море  це можливість експорту на дальні напрямки (де наш попит і зосереджений), можливість зменшити витрати на логістику, можливість збуту продукції для тих малих фермерів, що продовжують продавати на сусідній елеватор.

«На відміну від суходолу, ми цілком допускаємо, що Україна може опинитись у ситуації, коли морський експорт повністю зупиниться», — вважають експерти.

4. Море перезапуститься, але росія попʼє кров. Варіант, до якого Україна вже звикла, — росія до останнього тягне, робить неоднозначні заяви, що на період у кілька тижнів зупиняє новий попит на українське зерно. А потім угода продовжується, і Україна експортує своє зерно, сплачуючи кошти за простої суден у Босфорі та Мармуровому морі. Сподівання, що зерновий коридор продовжиться, також підтримує той факт, що за кілька днів до російського «дедлайну» в Туреччині пройдуть президентські та парламентські вибори.

5. Море перезапуститься у ще гіршому режимі. росія неодноразово звинувачувала Україну, що ми веземо врожай в ЄС, а не до «найбідніших країн». А європейські обмежувальні заходи явно посилили позицію росії в переговорному процесі щодо зернового коридору. Тому можемо стати очевидцями навʼязування додаткових умов щодо експорту нашого зерна. Якими б вони не були, це погіршить наші експорті показники.

«Підсумовуючи — ситуація буде ставати гіршою, ніж вона була місяць тому, і цей процес незворотній. Єдиним дійсно позитивним фактором будуть блискучі перемоги України саме на фронті. Це має оживити західний ринок, якому «набридло», що Україна обороняється. Але ці успіхи не означатимуть покращення ситуації з морським експортом — цілком ймовірно, що це навіть погіршить становище на морі. Також ми з вами маємо розуміти, що український контрнаступ може і не бути успішним чи достатньо успішним. Все це також буде позначатись на ситуації із морським експортом. Тож віримо в ЗСУ, сподіваємось на краще, але продовжуємо радити продавати», — підсумували експерти.