Механізм контролю українського зерна Польщею стикнеться з купою проблем

20 квітня 2023, 08:00 2328

Польща озвучила умови, за яких дозволила транзит українського зерна.

Про це розповіли аналітики Barva Invest.

«Поляки хочуть на кожен транспортний засіб посадити свого інспектора, який перевірятиме дотримання умов транзиту. В перший тиждень це буде за рахунок Польщі, потім — платно. Є очікування, що це робиться більше для картинки перед населенням, і така ініціатива стикнеться з купою проблем у майбутньому», — вважають експерти.

І підкресллють, що від цього буде страждати українська сторона.

Аналітики зазначають, що залишається сподівання на Єврокомісію, яка все ж буде тиснути зі свого боку. В ЄС поточна ситуація показує наявність більшого розбрату, ніж він був під час збору спільного антиковідного фінансового пакету в 2020-21 роках.

«Але 19 квітня голова ЄС Урсула фон дер Ляєн повідомила що у відповідь на ситуацію, що склалась, невдоволених європейських фермерів підгодують грошима, а також вона запропонувала вжити «превентивних заходів відповідно до чинних правил торгівлі» щодо деяких зернових, таких як соняшник і ріпак.

Раніше Брюссель наполягав на тому, що будь-які односторонні заборони на український експорт є «неприйнятними», і зазначав, що торговельна політика є виключною відповідальністю ЄС», — нагадали спеціалісти.