Чи можливо вижити з оранкою? Який обробіток обирають українські аграрії
Зловити кожну краплю: аграрії потерпають від сухої погоди
Половина вересня буде засушливою. Чи варто аграріям поспішати сіяти?
Європейський Союз продовжує залишатися головним ринком для української продукції: якщо у 2021 році частка торгівлі з ЄС становила близько 30% ($7,7 млрд), то у 2024-му вона зросла до 52%, сягнувши $12,6 млрд.
Логістика та нестабільність — головні виклики українського агропродовольчого експорту. Це змушує бізнес інвестувати у закордонні склади, експортувати технології, капітал і організовувати переробку ближче до кінцевого споживача.
У фермерському господарстві «Прогрес Бері» на Харківщині триває ягідний сезон. Тут вирощують малину та полуницю, у планах — додати ще й інші ягоди. Окрім асортименту, збільшуватиметься й площа під культурами.
Уявіть команду інженерів, які реалізують наймасштабніші в країні проєкти. Які проєктують харчові гіганти на роки вперед, розмовляють мовою 3D-моделей, впроваджують BIM-технології та навіть експериментують зі штучним інтелектом. Це не футуристичне кіно — це щоденна реальність проєктно-конструкторського технологічного інституту «СПЕКТР».
AgreenaGro допомагає господарствам отримувати оплату за застосування регенеративних сільськогосподарських методів, які корисні для клімату та для ґрунту, таких як зменшений ґрунтообробіток, використання покривних культур, органічних добрив та залишання пожнивних решток у полі (мульчування тощо). Крім того, ця платформа також надає інструменти для прийняття рішення, які методи та технології застосовувати для підвищення прибутковості господарства.
З початком осені в Україні стартує новий сезон цукроваріння. Свою роботу розпочнуть 27 заводів, що планують виробити 1,5 млн т цукру. Основне завдання галузі — розробка експортної стратегії. Адже минулий сезон цукроваріння відзначився переорієнтацією експортних потоків з ринку ЄС на світовий ринок.
Овочево-ягідне господарство «ОСЬО органік» в Яготинському районі на Київщині уже понад 8 років вирощує лише органічні продукти, сертифікуючи їх за українськими та європейськими стандартами. В асортименті малина, смородина, порічка, фундук, аґрус, ревінь, картопля, томати, огірки, кабачки, цукрова кукурудза, зелень, гарбузи та багато іншого. Лише цього року господарство сертифікувало 41 позицію.
Уже більше 10 років родина Леончуків із Рівненщини займається садівництвом. Спочатку розвивали декоративний напрям — реалізували квіти та вирощували помідори, а згодом заклали малинову плантацію. Та через цінові стрибки й дефіцит трудових ресурсів через п’ять років насадження довелося викорчувати, натомість висадили кісточковий сад.
«СФГ Ельдорадо» на Київщині вирощує широкий спектр овочів борщового набору, зокрема спеціалізується на картоплі як на посадковому матеріалі, так і на чипсовій та товарній. Окрім цього, на полях компанії ростуть зернові й технічні культури.
Для агробізнесу соя залишається цікавою високомаржинальною культурою завдяки стабільному попиту й досить високій ціні. Проте з січня 2025 року може виникнути нова немитна перешкода для експорту сої до ЄС, адже почне діяти регламент EUDR (European Union Deforestation Regulation). Він передбачає повну простежуваність продукції включно з геолокацією та необхідністю підтвердження, що раніше поля під соєю не були лісом, а також заборону змішування продукції з невідповідною або неперевіреною.
Середня врожайність ріпаку цього року становитиме 2,58 т/га, що є доволі низьким показником. Це на 10% нижче показника 2024 року та на 7% менше середнього показника за останні 5 років.
Спілкування з журналістами для власника фермерського господарства «Аллазаров» — справа майже звична. За 25 років підприємство Юрія Аллазарова не раз ставало героєм публікацій і репортажів завдяки своїм досягненням, інноваційним підходам і технологічності. Досвід Юрій Єгамович має колосальний, адже, мабуть, немає такої галузі в агро, якою б він не займався.
Великі агрохолдинги, сільгосппідприємства та маленькі фермерські господарства продовжують інвестувати у розвиток аграрного бізнесу. Таким чином вони не лише тримаються самі, але й тримають економіку України.
«СФГ Ельдорадо» — одне з провідних овочевих господарств України, зокрема і з вирощування картоплі. Підприємство сьогодні активно займається картоплярством, вирощує переважно посадковий матеріал і невеликі площі засаджує товарними сортами.
Пшениця, ріпак і соя знайдуть своїх покупців та переробників. Основним викликом для трейдерів стане розподіл валу кукурудзи, якій складно конкурувати з дешевим американським зерном.
Компанія «Агропродсервіс» (АПС) посідає провідні позиції в Україні з виробництва молока, свинини та курятини й активно розвиває переробку. Підприємство ділилося з учасниками власним досвідом і досягненнями в тваринництві під час наймасштабнішого форуму аграрних інновацій в Україні «Нове зернятко», який відбувся на Тернопільщині.