Унікальна привабливість високоолеїнового соняшнику: чи отримають аграрії рекордні премії у новому сезоні
Погода відтерміновує посівну. До яких ризиків готуються аграрії?
KMZ Industries: у фокусі інноваційні рішення для зберігання зерна та зерноочисного обладнання
У Миргородському районі Полтавської області розпочало роботу нове сучасне підприємство — завод із переробки зерна YEDNIST’ FOOD. Це черговий успішно реалізований проєкт групи компаній YEDNIST’ GROUP.
У 2025 році вартість великоднього кошика виросла на 17% порівняно з минулим роком і в середньому становить 1124,77 грн. Подорожчання зумовлене збільшеним попитом на певні продукти (яйця, борошно, м'ясні вироби тощо) та інфляцією.
Весняно-польові роботи в холдингу «Теком Агро Групп» стартували з посіву сочевиці на півдні Одеської області в ТОВ «Агрофірма «Південна». Це нова культура для господарства, пробний посів провели на площі 300 га.
Поточний стан режиму торгівлі України з ЄС, запровадженого 2022 року, завершується у червні цього року. Експерти спрогнозували, якими можуть бути економічні стосунки після цієї дати, та до яких варіантів розвитку подій варто бути готовими.
Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) надає технічну допомогу для покращення методів садівництва місцевих виробників у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства та Міністерством освіти і науки. Щоб продемонструвати деякі передові технології, на території Немішаївського фахового коледжу в Бучанському районі Київської області буде встановлено нову теплицю з використанням послуг кваліфікованого українського підрядника.
Першу експортну партію фундука з України здійснив агрохолдинг «Галс Агро». 40 т горіхів — перший врожай молодого саду — було відправлено до Італії. Вже в процесі приймання продукції покупець підняв ціну — з 9 до 10 євро/кг в розрахунку на чисте ядро. Усереднена ціна на горіх у шкаралупі становила 3,45 євро/кг.
В Україні наразі працює низка підприємств, які займаються вирощуванням і переробкою топінамбура. Унікальні властивості цієї культури, зокрема високий вміст інуліну, роблять її затребуваною як у харчовій, так і в медичній та промисловій сферах.
Автопілот на кожній одиниці техніки, аналіз ґрунту щоп’ять років, супутниковий моніторинг полів, посекційне відключення обприскувачів і сівалок, точність висіву до штуки, точкове внесення добрив, картографія комбайнів — неповний список інноваційних підходів, втілених чи запланових у ФГ «Моя Земля 2015» та ТОВ «Полтава Агро» на Полтавщині. Власником обох господарств є Григорій Шамрицький.
Цесарки — екзотика, що набирає обертів в українському агровиробництві. Хоча ця птиця добре відома у Франції та Італії, в Україні її розведення залишається нішевим. Цесарки не такі продуктивні, як кури, менш відомі споживачам і мають свою специфічну поведінку — тому їх рідко вирощують у промислових масштабах.
Неодноразово звучала думка від представників агробізнесу та влади, що переробка сільгосппродукції спричинить потужний економічний ефект, створить робочі місця, підвищить ВВП, збільшить надходження до бюджету, покращить клімат компаній-переробників тощо. Крім того, експорт готової продукції значно вигідніший за вивіз сировини. Проте не всі аграрії поспішають йти в переробку або ж навіть виходять із неї.
Ультраранній сортовий соняшник, посіяний на початку травня, можна збирати вже в серпні. Це дає змогу оминути спеку під час цвітіння, наливу зерна та формування врожаю. Головне, щоб на полі не було вовчку, й соняшник був раннім.
У столиці працює міська вертикальна ферма, де виробляється десятки тисяч лотків мікрозелені на місяць. Це найбільше в Україні виробництво мікрогріну, яке забезпечує продукцією жителів Києва. У планах власників бізнесу — створити такі ферми у всіх великих містах країни.
У ТОВ «Грінора Фрут», яке обробляє 930 га на Вінниччині, на практиці довели, що зменшення використання мінеральних добрив на 40% не мало негативного впливу на урожайність. Навпаки, розумний підхід дозволяє отримувати стабільні врожаї, а відтак і прибутки.
Ринок праці в Україні продовжує змінюватися під впливом війни та економічних викликів. Дефіцит кадрів, виїзд населення активного робочого віку та молоді, яка незабаром мала б вийти на ринок праці, війна та мобілізаційні заходи — це лише частина проблем, з якими стикаються бізнеси. Особливо відчутний брак персоналу у виробничій сфері.
Різкі перепади весняних температур (у деяких областях коливання протягом доби складали більше 20°С) негативно вплинули на розвиток озимої пшениці. Рослини у стресі, вегетація уповільнюється, проте незворотних змін ще немає. Правильна підтримка й агрономічні заходи можуть допомогти сходам відновитися.
Аграрний сектор України є суттєвим джерелом викидів парникових газів, посідаючи друге після енергетики місце з часткою в 28% від усіх національних викидів. Причому забруднення спричиняє не лише тваринництво, а й рослинництво, зокрема найбільше викидів від обробітку ґрунту, застосування азотних добрив, управління пожнивними рештками, витрат палива, споживання електроенергії.