Польща і Угорщина проігнорували засідання у ЄК, на якому розглядали план України

29 вересня 2023, 18:00 2125

Європейська комісія на зустрічі Координаційної платформи з розв'язання питань щодо експорту українського зерна до п’яти країн ЄС розглянула представлений Україною план дій та завершила його обговорення.

Як заявив речник Єврокомісії Олоф Гілл у Брюсселі на брифінгу, представники Польщі й Угорщини участі в цьому не брали, повідомляє «Укрінформ».

«Засідання платформи відбулося після того, як Україна ухвалила постанову щодо системи ліцензування та верифікації певних сільськогосподарських продуктів. Єврокомісія відзначила ефективну роботу української сторони, яка представила ці заходи протягом лише 10 днів. Вчорашня зустріч була сфокусована на обміні думками щодо українських пропозицій до плану дій, який містить заходи контролю за експортом певних продуктів та щодо уникнення ринкових потрясінь на ринках п’яти країн-сусідів», — сказав речник Єврокомісії.

За його словами, на вчорашній зустрічі обмін коментарями щодо плану дій був завершений, і це «дуже важливий та позитивний крок уперед».

Він також уточнив, що всі сторони були запрошені до участі у Координаційній платформі, однак державні представники від Польщі та Угорщини на вчорашній зустрічі не були присутніми, зазначивши, що така участь не є обов’язковою.

«Єврокомісія продовжує контакти з усіма країнами, яких це стосується, як у межах Координаційної платформи, так і поза нею… Ці контакти продовжуються на різних рівнях, але я не буду розкривати двосторонніх переговорів або розмови під час платформи, яка є закритим технічним форматом», — сказав речник.

За його словами, нині дуже важлива швидкість реалізації представленого Україною плану дій, тож наступна зустріч у межах Координаційної платформи відбудеться невдовзі.

Водночас міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з міністром сільського господарства та продовольства Республіки Болгарія Кирилом Ватєвим технічні питання  експорту української агропродукції в Болгарію. 

«Болгарський уряд вважає прийнятним план дій України, наданий Єврокомісії, щодо постачання агропродукції. Болгарія має свої пропозиції до запропонованого Україною механізму ліцензування деяких видів сільськогосподарської продукції. Зокрема, це стосується соняшнику, щодо експорту інших трьох культур Болгарія не має заперечень», — цитує слова болгарського урядовця пресслужба Мінагрополітики

Міністри домовилися узгодити технічні деталі процедури експорту агропродукції в Болгарію і обговорити їх результати на наступній зустрічі в першій половині жовтня.