Україна подасть позов до СОТ, якщо заборона зерна у ЄС буде продовжена

06 вересня 2023, 10:27 1400

Україна планує подати позов проти Брюсселя та країн-членів ЄС до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо вони не скасують обмеження на експорт її сільськогосподарської продукції до блоку цього місяця.

Про це заявив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Politico.

«З повною повагою і вдячністю до Польщі, в разі введення будь-яких заборон після 15 вересня, Україна подасть позов проти Польщі та ЄС до Світової організації торгівлі», — сказав він.

Він стверджує, що обмеження порушують Угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС від 2014 року.

«Ми не маємо наміру негайно вживати заходів у відповідь, враховуючи дух дружби і солідарності між Україною та ЄС», — пояснив Качка. Але, додав він, системна загроза українським інтересам «змушує нас передати цю справу до СОТ».

Крім того, Качка повідомив виданню, що немає жодних доказів відхилення цін або значного збільшення постачань зерна, які б виправдовували продовження обмежень на імпорт. Київ долучився до «конструктивної співпраці» з Єврокомісією, п'ятьма країнами-членами ЄС, а також Молдовою, ключовим транзитним вузлом для українського експорту до ЄС.

«Ми отримали значну підтримку щодо забезпечення кращого транзиту товарів через територію сусідніх країн-членів, включаючи Польщу та Угорщину, — зазначив Качка. — Протягом останніх двох місяців ми значно просунулися у співпраці з Румунією щодо транспортування товарів з України».