Україна поставила на паузу позов до СОТ на європейські країни

05 жовтня 2023, 18:00 1502

Україна поставила на паузу розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі з країнами ЄС.

Про це розповів заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема (ввезення української сільськогосподарської продукції. — Ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі», — пояснив він.

Качка особливо наголосив, що зараз Україна проводить консультації, але не спір як такий.

«Ми не у спорі — ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (до СОТ) цю справу, і для консультацій є 60 днів», — деталізував він.

У зв'язку з цим торговий представник констатував, що для української сторони важливо знайти конструктивне рішення в межах усього ЄС.

«Наша мета — наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розв'язати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами та ЄС і між Польщею та ЄС», — зазначив Качка.

Говорячи про ситуацію з Польщею, він висловив сподівання, що сторони зможуть повернутися до обговорення після виборів.

Також Качка вважає, що цієї осені ринок заспокоїться.