У парламенті Словаччини вимагають продовження заборони українського зерна

01 вересня 2023, 13:26 1730

Спікер словацького парламенту Борис Коллар звернувся до глави уряду з вимогою у вересні приєднатися до закриття кордонів Польщею та Угорщиною для імпорту українського зерна.

Транзит зерна з України він пропонує продовжити, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на польські ЗМІ.

Згідно з повідомленням, Коллар зазначив, що заборона на імпорт зерна з України закінчується 15 вересня, і інформації про подальші плани Європейської комісії немає. Водночас є інформація, що Польща та Угорщина в односторонньому порядку закриють свої кордони, зазначив політик.

Коллар наголосив, що відсутність такої заборони може призвести до краху багатьох фермерських господарств і хвилі протестів у сільській місцевості, яка може поширитися на міста.

Спікер зазначив, що відсутність рішень щодо зерна може призвести до протидії з боку громадської думки щодо подальшої допомоги Україні, яка захищається від росії.

«Люди в сільській місцевості почнуть бунтувати, залучать на свій бік інших», — попередив глава парламенту і заявив, що буде на їхньому боці.

Коллар сказав, що, хоча він є великим прихильником допомоги Україні, «мудрі рішення також можуть допомогти».

Голова комітету парламенту з сільського господарства Ярослав Карагута зі свого боку зазначив, що в Словаччині «затишшя перед бурею, яка вибухне вранці 16 вересня, тобто після закінчення ембарго ЄС».

Він повідомив, що зерносховища країни переповнені, а поява нового зерна з України негативно позначиться на цінах.