Обмеження ЄС на курятину і фрукти: розслідування триватиме до осені

10 травня 2023, 14:28 2114

Європейська комісія вивчає ситуацію на ринку м’яса птиці, яєць і заморожених фруктів, щоб визначитися з відновленням тарифних квот для України.

Про це під час засідання парламентського комітету із сільського господарства заявив комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, пише pap.pl.

Він зазначив, що наразі немає підстав забороняти ввезення з України будь-яких інших товарів, окрім пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику в Болгарію, Польщу, Румунію, Угорщину та Словаччину. Ці товари також дозволено провозити транзитом через територію цих п’яти країн.

Войцеховський пояснив, що жодних офіційних проваджень поки не розпочато через введення нових правил, за якими процедура розслідування дещо коротша. Так, згідно з чинним правовим режимом, перевірка завершиться в листопаді, а згідно з оновленими правилами, якщо процедура розпочнеться в червні, то вона завершиться у вересні.

«Ситуація на ринку м’яса птиці не тільки локальна, а й загальноєвропейська, і досить імовірно, що якщо імпорт справді продовжиться в таких масштабах у поточні місяці, відбудеться повернення до тарифних квот, що діяли до лібералізації», — повідомив він.

ЄК також стежить за ситуацією на ринку яєць. Є зростання імпорту.

За інформацією Войцеховського, ситуацію із замороженими фруктами будуть вивчати під час сезону найближчими місяцями. 

«Якщо протягом сезону з’ясується, що існує загроза польським, європейським виробникам, Єврокомісія готова ввести обмеження навіть у надзвичайному, експрес-режимі», — наголосив він.

Єврокомісар нагадав, що вільна торгівля з Україною дуже вигідна для польської економіки. У 2022 році з Польщі до України було експортовано товарів майже на 10 млрд, а імпортовано на суму менше 6 млрд злотих (1,254 млрд). Також він зазначив, що це 1/3 всього експорту ЄС, вартість якого становила 30 млрд. На другому місці — Німеччина з експортом у 4 млрд.