Молдова не планує обмежувати імпорт зерна з України попри заклики фермерів

19 квітня 2023, 11:15 1443

Міністерство сільського господарства Республіки Молдова не має наміру припиняти імпорт зерна та продовольства з України, як це вирішили Польща, Угорщина та Словаччина.

Про це повідомив державний секретар міністерства Василе Шарбан у коментарі «Радіо Свобода».

Водночас молдавські аграрії вимагають компенсацій і обмежень імпорту українських зернових і олійних через обвал цін на внутрішньому ринку. Асоціація Forta Fermierilor заявляє, що тимчасова заборона на імпорт сільськогосподарської продукції з України трьома державами-членами ЄС може призвести до збільшення цього імпорту в інші країни, зокрема до Молдови.

В асоціації стверджують, що обвал цін на зернові та олійні поставив на межу банкрутства тисячі дрібних і середніх агровиробників, які також постраждали від минулорічної посухи. Фермери просять міністерство долучитися до переговорів між країнами Східної Європи та Україною, отримати компенсацію від Євросоюзу або тимчасово обмежити цей імпорт.

Василе Шарбан пояснив, що Молдова не може скористатися такими виплатами, оскільки не є частиною Європейського Союзу.

За словами держсекретаря, Міністерство сільського господарства направило запити до основних європейських інституцій, і зараз відбуваються дискусії на високому рівні щодо допомоги фермерам Республіки Молдова.