Єврокомісія: Кризу українського зерна можна вирішити, не доводячи до розгляду в СОТ

22 вересня 2023, 09:55 1839

У сфері спільної торговельної політики у держав-членів ЄС немає повноважень, і ухвалювані ними односторонні рішення стосовно України загрожують юридичною процедурою з боку Єврокомісії.

Про це заявила офіційна представниця ЄК Міріам Гарсія Феррер, пише «Інтерфакс-Україна».

«Торговельна політика належить до компетенції союзного рівня, і держави-члени не можуть вживати односторонніх заходів. Ми працюємо зі сторонами (спору про український агроекспорт. — Ред.), щоб знайти рішення, — сказала вона. —  Комісія залишає за собою право запустити процедури про порушення законодавства ЄС проти країн, які вводять односторонні заборони. Але наш сценарій на цей момент — працювати в конструктивній манері, шукати рішення, що виключають потребу вжиття заходів на національних рівнях».

Відповідаючи на запитання, чи братиме Єврокомісія участь у захисті країн ЄС, проти яких Україна висуває скарги до Світової організації торгівлі, Феррер підтвердила, що це обов'язок ЄК.

«Через те, що торговельна політика — це рівень Європейського Союзу, Європейська комісія повинна представляти в СОТ три країни (Угорщину, Польщу, Словаччину). Відповідні контакти з цими країнами вже встановлені, і цей процес має тривати на рівні ЄС», — повідомила прессекретарка.

На запитання, як може перспектива юридичних процедур ЄК проти цих країн за односторонні дії поєднуватися із захистом їх у СОТ, вона відповіла, що, по-перше, ці процедури ще не розпочинаються, вони потенційно можливі, але ЄК шукає мирову угоду. По-друге, у СОТ поки що починається найпервинніша стадія — етап консультацій між Україною та Єврокомісією, у процесі яких кризу можна розв'язати, не доводячи справу до розгляду.

На її думку, розрахунок на можливість конструктивного позитивного рішення підтверджується повідомленнями про те, що стосовно Словаччини Україна відкликає свою скаргу. І хоча ця ситуація ще потребує вивчення, вона свідчить про потенціал переговорних інструментів, вважає представниця ЄК.