Молдова приєднається до рішення ЄС щодо заборони українського агроімпорту. Україна готує дзеркальне рішення

07 травня 2023, 10:13 2549

Молдова планує приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо імпорту сільгосппродукції з України.

Про це повідомила пресслужба Міністерства сільського господарства Молдови.

Як зазначається, Молдова має намір приєднатися до рішення ЄС про введення тимчасових заходів щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику походженням з України, водночас дозволивши їхній транзит.

Міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля на зустрічі з українським колегою Миколою Сольським повідомив, що у молдовських сховищах перебуває значна кількість зернових, і це викликає у фермерів побоювання, що їм не вистачить місця для нового врожаю.

«Водночас тенденція експорту вітчизняного зерна є низхідною, витрати на логістику зросли, а ціни на міжнародних біржах обвалилися. Нашим аграріям необхідно максимально ефективно використати запаси зерна та підготуватися до нового сільськогосподарського сезону», — сказав Володимир Боля.

За підсумками зустрічі сторони домовилися посилити діалог на міністерському рівні для полегшення обміну інформацією та розвитку зв’язків із членами сільськогосподарської спільноти, ідеться в повідомленні.

У відповідь на обмеження, впроваджені Молдовою проти українського імпорту, в уряді готують постанову про заборону молдовського імпорту.  Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — Торговий представник України Тарас Качка кореспонденту Європейської правди.

«Ми повідомили Кишинів — будь-яке обмеження з боку Молдови буде вважатися вкрай недружнім кроком і потягне за собою невідкладну заборону всього імпорту з Молдови», — зазначив Качка.

За його словами, введення такої заборони вже погоджено та запущено у підготовку.