Відновлено транзит агропродукції до ЄС: як оформити митні документи

21 квітня 2023, 09:17 2114

Транзит української агропродукції до країн Євросоюзу через Республіку Польща відновлено у ніч на 21 квітня 2023 року.

Про це повідомляє Державна митна служба у Facebook.

Зазначається, що для забезпечення можливості моніторингу сторонами транзитних переміщень сільськогосподарських товарів з України автомобільним та залізничним транспортом буде використовуватись функціонал системи NCTS. При цьому митницями призначення у транзитних деклараціях мають зазначатись морські порти Республіки Польща (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин) або митні органи інших країн-учасниць Конвенції (у т.ч. країни-члени ЄС).

«Зважаючи на зазначене, українським експортерам сільськогосподарської продукції рекомендується під час оформлення експортних митних декларацій додатково, у внутрішній митниці відправлення, оформляти транзитні декларації відповідно до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Для уникнення непорозумінь у пунктах пропуску на суміжній стороні такі транзитні декларації мають бути доповнені даними безпеки (комбіновані декларації, які також замінюють подання в країні-члені ЄС Entry Summary Declaration — ENS)», — додають у відомстві.

Під час заповнення транзитних декларацій також важливо зазначати:

  • повні (власні) назви компаній (відправник, одержувач, суб’єкт процедури тощо);
  • коди товарів згідно УКТ ЗЕД на рівні 6 знаків;
  • фактичну країну призначення, куди прямують товари (можуть зазначатись треті країни);
  • маршрут переміщення, який має обов’язково включати Україну (як країну відправлення), країну митниці призначення, а також усі країни на шляху переміщення товарів.

«Про коди морських портів Республіки Польща для їх зазначення як митниць призначення у транзитних деклараціях та коди товарів, на які продовжує діяти заборона, Держмитслужба інформуватиме додатково (після надходження відповідної інформації від польської сторони)», — уточнюють митники.

Декларації спільного транзиту можливо подавати через Портал трейдера — брокерське програмне забезпечення.

Логін та пароль для подання транзитних декларацій можливо отримати в Особистому кабінеті на Єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» (Розділ NCTS).

В Держмитслужбі функціонує Служба підтримки з питань спільного транзиту, до якої можливо звернутися з будь-якими запитами щодо роботи з NCTS.

Більше контактів Служби підтримки (у т.ч. контактні номери телефонів) та детальніша інформація про спільний транзит та NCTS (у т.ч. методичні рекомендації щодо заповнення транзитних декларацій) розміщені у розділі Спільний транзит (NCTS).