Єврокомісія офіційно заборонила імпорт окремих агропродуктів з України до 5-ти країн ЄС

02 травня 2023, 21:20 2310

Європейська комісія офіційно оголосила про запровадження «виключних та тимчасових» запобіжних заходів проти імпорту з України, які обмежують надходження окремих сільськогосподарських товарів українського виробництва до 5-ти країн ЄС, що межують з Україною.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія сьогодні ухвалила виняткові та тимчасові превентивні заходи щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України відповідно до виняткових гарантій Регламенту про автономні торговельні заходи. Ці заходи необхідні з огляду на виняткові обставини серйозних вузьких місць у логістиці, з якими зіткнулися п'ять держав-членів. Заходи стосуються лише чотирьох сільськогосподарських продуктів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження. Вони націлені на усунення вузьких місць у логістиці цих продуктів у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. Заходи набудуть чинності 2 травня і триватимуть до 5 червня 2023 року», — йдеться в офіційному повідомленні.

Відзначається, що протягом цього періоду насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження може, як і раніше, випускатися у вільний обіг у всіх державах-членах ЄС, крім п'яти прифронтових держав-членів: Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Товари можуть продовжувати циркулювати в цих п'яти державах-членах або транзитом через них за допомогою загальної процедури митного транзиту, або відправлятися в країну чи територію за межами ЄС.

Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина зобов'язалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, а також будь-яких інших продуктів, що надходять з України.

У повідомленні також відзначено, що Єврокомісія готова продовжити застосування запобіжних заходів після того, як чинність поточних регуляторних правил щодо автономних торговельних заходів завершиться 5 червня 2023 року, якщо ця виключна ситуація буде продовжуватися.

Єврокомісія готова розпочати також оцінку ситуації на ринку ЄС з іншими «чутливими» продуктами відповідно до згаданих правил щодо оновлених автономних торговельних заходів, які були запропоновані Європейською комісією.