Заборона українського зерна у ЄС: п'ятірка хоче гнучкий список продукції

06 вересня 2023, 08:38 1664

Міністри сільського господарства п’яти сусідніх з Україною країн ЄС виступають за введення гнучкого переліку товарів, які необхідно обмежити для ввезення.

Про це повідомив міністр сільського господарства та сільського розвитку Роберт Телус за результатами засідання Ради міністрів сільського господарства ЄС в Іспанії, інформує пресслужба Міністерства сільського господарства Польщі.  

Він зазначив, що Польща, Угорщина, Болгарія, Словаччина та Румунія підтримують транзит сільськогосподарської продукції з України за кордони Європейського Союзу.

«Ми продовжуємо підтримувати транзит і виступаємо за те, щоб транзит зернових з України фінансово підтримував ЄС», — сказав глава польського міністерства. 

Водночас Телус уточнив, що слід звернути увагу на гнучкість переліку продуктів, на які поширюється заборона, адже в одних країнах насіння соняшнику потрібне, а в інших, наприклад у Польщі, імпорт малини становить загрозу.

«Ми повинні обговорювати це і приймати рішення на основі даних. Нам потрібна європейська солідарність, і я про неї прошу. Щоб ми ухвалювали рішення, які будуть позитивними для солідарності та майбутнього ЄС», — заявив міністр Телус на засіданні сільськогосподарських міністрів ЄС.

Водночас він вкотре висловив сподівання на продовження з боку ЄС обмежувальних заходів щодо української агропродукції. 

«Ми не дозволимо імпортувати зерно з України до Польщі», — додав міністр.