Компенсація транзиту українського зерна обійдеться ЄС у €600 млн

31 серпня 2023, 14:58 1251

Єврокомісії варто виділити субсидії для українських компаній, які експортують зерно через порти Євросоюзу.

Про це сьогодні, 31 серпня, на засіданні комітету Європейського парламенту з сільського господарства сказав комісар із сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє кореспондент FREEДОМ.

Він наголосив, що це лише його думка, але він сподівається, що Єврокомісія ухвалить відповідне рішення.

За підрахунками Войцеховського, сума субсидії може становити €30 на тонну зерна. Тож загалом необхідно до €600 млн для експорту близько 20 млн тонн зерна з України.

Водночас, вважає єврокомісар, заборону на ввезення українського зерна в п’ять сусідніх з Україною країн, яка закінчується 15 вересня, варто продовжити, інакше це призведе до великої втрати для їхніх виробників.

«Це проблема на 100% через нічим не спровоковану російську агресію. Після її початку Чорноморський маршрут, який був головним для України, виявився заблокованим», — наголосив Войцеховський.

До початку повномасштабного вторгнення росії експорт сільгосппродукції з України до Європейського Союзу становив 7 млрд . Після вторгнення він зріс на 6 млрд . З цього зростання близько 5 млрд припадає на п’ять сусідніх країн, що викликає шок на їхніх ринках.

Україна очікує врожай у 56 млн тонн зернових. ЄС може забезпечити щомісячне вивезення 4 млн тонн зерна «шляхами солідарності», але проблема в тому, що українське зерно з труднощами може потрапити на свої традиційні ринки через зміни логістики, а це робить його транспортування дорожчим.

Войцеховський запропонував підтримати транзит і продовжити заборону до кінця року.