П'ять країн ЄС пропонують обмежити надходження зерна з України

03 квітня 2023, 08:00 3613

Прем’єр-міністри Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини звернулися до офіційного Брюсселя з проханням обмежити кількість українського продовольства, що надходить до Європейського Союзу.

Відповідний лист до президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн опублікований на сайті польського уряду 31 березня, пише DW.

Масштаби збільшення продовольства з України, включно зі збіжжям, олійними культурами, яйцями, птицею та цукром, зросли до «безпрецедентного рівня», йдеться у листі. Прем'єри закликають вжити заходів для припинення дестабілізації ринків.

Вони пропонують ЄС і Всесвітній продовольчій програмі ООН знайти рішення, яке гарантує, що українське зерно не лишатиметься на ринках ЄС. Також прем'єри знову закликали виділити більше коштів на допомогу європейським фермерам і пришвидшити розвиток транспортної інфраструктури з Україною. Крім того, пропонується внести зміни до законів про імпорт сільськогосподарської продукції, які дозволять регулювати обсяги та напрямки надходження.

Якщо ж ці заходи не матимуть успіху, то слід відновити тарифи та тарифні квоти на українські товари, вважають прем'єри.

«Підтримуймо Україну, але робімо це з розумом, і насамперед давайте ставити на перше місце інтереси країни та польських фермерів», — написав польський прем'єр Матеуш Моравецький у Twitter.