Вишеградська група закликає Україну відкликати скаргу до СОТ

27 вересня 2023, 11:12 1303

Міністри сільського господарства країн Вишеградської групи, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина, заявили, що відкликання Україною скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо зернового ембарго покращить атмосферу у взаємних відносинах.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на польські ЗМІ.

«З великим здивуванням і занепокоєнням ми сприйняли рішення про подання скарги України до Світової організації торгівлі на нашу країну, і ми очікуємо, що Україна відкличе це рішення», — сказав заступник міністра сільського господарства Польщі Ришард Бартосік після переговорів.

Він підкреслив, що це сприятиме подальшим переговорам, і що Польща віддана діалогу з Україною.

Інші партнери по Вишеградській групі також звернулись із закликами відкликати скаргу до міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, який брав участь у заході онлайн.

«На моє запитання, чи буде Україна відкликати скаргу, відповіді не було. Міністр сказав, що це не є ключовим питанням, але це ключове питання для нас. Це дуже важливо. Це створило б хороший клімат, і ми б уникнули багатомісячних розглядів», — зазначив Бартосік.

Заступник міністра додав, що на користь ембарго говорить той факт, що «обсяги транзиту збільшуються з кожним днем, з кожним тижнем, з кожним місяцем. Тому незрозуміло, чому Європейський Союз не продовжив своє обмеження». Найважливіший висновок зустрічі, за його словами, полягає в тому, що зерно з України має йти туди, де воно потрібне, і не повинно створювати труднощів на ринках сусідніх країн і негативно впливати на їхнє сільське господарство.

Водночас Європейська комісія ухвалила рішення про те, що представлятиме Польщу, Угорщину та Словаччину в зерновій суперечці у Світовій організації торгівлі. До складу делегації ЄС увійшли експерти з Польщі, Словаччини та Угорщини.

Розгляд скарги України проти трьох держав ЄС через їхні односторонні обмеження щодо української сільгосппродукції в СОТ має розпочатись «найближчим часом».