Польща буде думати над пропозицією України щодо зернового експорту

27 вересня 2023, 14:49 1174

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів онлайн-зустріч з міністром сільського господарства Польщі Робертом Телусом щодо ліцензування постачання української агропродукції.

Про говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Польський міністр Роберт Телус наголосив на важливості переговорів і зауважив, що уряд вивчає механізми видачі ліцензій українським експортерам. У польському уряді обговорюють це питання, зокрема визначають, хто буде погоджувати чи не погоджувати видачу таких ліцензій.

«Під час переговорів була зроблена пропозиція ліцензування, яку Польща проаналізує. Однак відповідних процедур поки що немає. Найголовніше, щоб зерно зараз не потрапляло до Польщі», — цитує його слова Міністерство сільського господарства Польщі.

Він зазначив, що деякі заяви з української сторони були надто емоційними, і що ситуацію потрібно заспокоїти.

«Нам потрібно заспокоїти ситуацію та розробити механізми, які ефективно забезпечуватимуть, щоб українське зерно потрапляло в ті регіони, куди воно раніше відправлялося і де воно потрібне, а не заповнювало наш ринок», — підкреслив польський міністр.

Телус додав, що Польща закликає Україну відкликати скаргу до Світової організації торгівлі.

Микола Сольський і Роберт Телус домовилися через тиждень зустрітися та обговорити результати розгляду питання запровадження процедури ліцензування.

Водночас сторони обговорили план дій України щодо експорту аграрної продукції до Польщі. Зокрема, процедуру видачі ліцензій агропідприємцям від українського уряду.

На зустрічі також обговорювалися перевірки продукції за межами Польщі. Сольський повідомив, що найближчими днями відбудеться тристороння зустріч міністрів сільського господарства України, Польщі та Литви щодо перенесення ветеринарного контролю на територію країни призначення експорту для покращення транзиту через Польщу.

Міністр агрополітики України повідомив, що подібну процедуру необхідно погодити для транзиту польською територією агропродукції і до Німеччини. У серпні такий механізм контролю був погоджений Угорщиною та Словаччиною.