У Польщі розповіли, скільки ще буде діяти заборона на зерно з України

22 вересня 2023, 16:04 1586

Польща не скасує заборону на ввезення українського збіжжя, поки не буде спільного рішення з Києвом.

Про це під час пресконференції заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, передає «Укрінформ».

Польський міністр підтвердив, що наступного тижня мають відбутися переговори з українським колегою Миколою Сольським. Телус зазначив, що у телефонній розмові з українським міністром, що відбулася напередодні, він закликав провести переговори у добрій атмосфері, зокрема завдяки відкликанню Україною скарги проти Польщі у СОТ.

Водночас міністр запевнив, що Польща не скасує ембарго на українські продукти, поки не буде знайдено спільне рішення, яке враховуватиме й інтереси польських аграріїв.

«Ми не скасуємо наше ембарго, якщо не виробимо безпечного та ефективного рішення, щоб були гарантовані інтереси польського фермера, а українське зерно не потрапляло до Польщі», — підкреслив Телус.

Він назвав позитивним те, що Україна «почала говорити з Польщею напряму, а не через Єврокомісію». Міністр також запевнив, що Польща хоче допомогти з транзитом українського збіжжя через свою територію.

Водночас Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що співпраця і підтримка України є історичним виміром, і суперечку щодо українського зерна Варшава і Київ мають вирішити між собою, передає «Суспільне».

«Я кажу це з повною серйозністю, це історичний вимір між нашими народами, між нашими країнами. Я не вірю, що одна політична чи юридична суперечка може знищити такий капітал і доробок, який ми створили. Я не маю жодних сумнівів, що суперечка про постачання зерна з України на польський ринок є абсолютно фрагментарним моментом усіх польсько-українських відносин. І я не вірю, що за нормальних обставин він може на них суттєво вплинути», — сказав він.