На Черкащині для озимих вологи більше ніж достатньо
Столичний ресторан планує заходити у фермерство
У світі лише 20% спаржі вживається у свіжому вигляді
Господарство «Трухан Агро» з Чернігівщини повноцінно відпрацювало торік лише один сезон, адже створене нещодавно. Сіють пшеницю озиму, кукурудзу, сою та соняшник. Попри суху осінь пшениця порівняно добре зійшла, що дає надію вийти на рівень урожаю минулого року — 4,5 т/га і більше.
Ключовим напрямом розвитку українського сироваріння стає створення захищених PDO-сирів (продуктів із захищеним географічним зазначенням), які підкреслюють культурну та гастрономічну спадщину країни. Прикладом є традиційна українська бринза, виробництво якої дедалі частіше стає символом національної автентичності.
Минулий рік був аномальним щодо сушіння зерна, адже у східних і південних областях України, де спостерігалася посуха, не було потреби в сушінні. Навіть постало питання про зволоження зерна.
У господарстві ГК «Олімп» зменшили посіви ріпаку озимого через несприятливу погоду восени до 1 тис. га, а планували закласти понад 3 тис. га. Крім того, рослини розвинулися слабко, і це не вселяє віру в те, що буде врожай.
Стан озимої пшениці у фермерському господарстві «Богдан+СВ», що у Дніпропетровській області, різний, адже сіяли культуру після різних попередників. Загалом озимину оцінюють задовільно.
Виноробна галузь дуже залежна від кліматичних умов. Виноробство в різних регіонах потребує різного підходу. На півдні України декілька останніх років посуха, потрібно встановлювати крапельний полив.
У Мінагрополітики обговорюється порядок відновлення програми державної підтримки розвитку тваринництва та переробки продукції. Йдеться про можливість отримати часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції приміщень, зокрема доїльних залів або об’єктів з переробки продукції тваринництва, а також часткове відшкодування вартості закуплених племінних ресурсів (нетелі, корови, спермопродукція).
Для компанії «ТАС Агро» ключовою культурою залишається ріпак, посіви якого цього сезону збільшили з 8 тис. га до 15 тис. га.
Наприкінці 2024 року через Державний аграрний реєстр (ДАР) стартувала нова хвиля прийому заявок від дрібних фермерів на отримання добрив і насіння під посівну-2025. Українські аграрії активно реагують на пропозицію і подають заявки.
Артишок — новий та престижний продукт в Україні, який популярний в усьому світі. Він добре росте та навіть дає два урожаї на українській родючій землі. Попит на артишок зростає, а відтак має збільшуватися і виробництво.
Конкурс для невеликих фермерів «СИЛА АГРОЗМІН» відкрив чимало інноваційних рішень у різних сегментах агросектору. Особливої уваги заслуговує категорія «Інноватори агропереробки», яка хоч і зібрала найменшу кількість заявок, але продемонструвала надзвичайно цікавий підхід до розвитку українського агробізнесу.
Цього сезону в Україні така велика переробка сої, якої ніколи раніше не було. Через великі обсяги українська продукція змушена конкурувати на більших ринках із продукцією Південної Америки. Можна сказати, що зараз український продукт виборює своє місце на нових ринках.
За 2024 рік компанія LUBNYMASH побудувала 28 нових елеваторів. Зважаючи на вибір аграріями плоскодонних силосів обсягом зберігання 5 тис. т, можна зробити висновок, що наразі в Україні найбільше елеваторів будують сільгосппідприємства середнього розміру.
У новому році Китай розподіляє нові квоти, близько 7,2 млн. т. Більша частина з цього обсягу — державна квота (зазвичай 60%). Після чого очікується пожвавлення торгівлі кукурудзою.
Сирна індустрія сьогодні орієнтується на сміливі експерименти зі смаками та формами. Саме тому попит на копчення та афінаж сирів, а також використання автентичних інгредієнтів стрімко зростає.
Підвищення цін на біржові товари у світі, зокрема на вершкове масло, та девальвація гривні сприяли тому, що продукти вітчизняного виробництва стали привабливими для покупців на зовнішніх ринках.