Зернова криза: МЗС України направило ноти протесту до Польщі та ЄС

29 квітня 2023, 14:00 2203

Міністерство закордонних справ України 28 квітня передало ноти протесту до посольства Республіки Польща в Україні та представництва ЄС щодо категоричної неприйнятності торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України.

Про це говориться у повідомленні МЗС.

«Такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.

Існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС», — додали у міністерстві.

МЗС України закликало партнерів до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та в дусі солідарності. Лише так можна спільно успішно протидіяти російській повномасштабній агресивній війні проти України та вже зараз зміцнювати Єдиний ринок ЄС, учасником якого стане Україна.

Раніше це у Twitter виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що Європейська комісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо української агропродовольчої продукції, імпорт якої ці країни обмежили.

Ключовим елементом досягнутих домовленостей, які також погоджені з Україною, є скасування одноосібних обмежень на такий імпорт, що були введені з боку Польщі, Словаччини, Болгарії та Угорщини. При цьому будуть застосовуватися виключні захисні заходи для чотирьох продуктів – пшениці, кукурудзи, рапсового та соняшникового насіння. Водночас, Єврокомісія виділить додатково 100 мільйонів євро для допомоги фермерам у згаданих п’яти державах ЄС, які зазнають збитків через ситуацію, що склалася.

Крім того, будуть порушені розслідування щодо необхідності застосування захисних заходів у імпорті інших продуктів з України, включаючи соняшникову олію.