Молдова запроваджує ліцензування на імпорт соняшнику з України (оновлено)

05 жовтня 2023, 09:54 1437

Україна та Молдова спільно з Румунією працюють над тим, щоб запровадити дієві механізми транзиту українських зернових.

Про це розповів заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка у Facebook.

Він зазначив, що у контексті застосування між Україною та 5 державами-членами ЄС, зокрема з Румунією, механізму верифікації та погодження експорту деяких аграрних товарів, Україна та Молдова також співпрацюють над тим, щоб нормалізувати товаропотоки, які зазнали суттєвих змін через російську агресію. 

«Так, у консультаціях з Україною молдовська сторона запроваджує імпортне ліцензування на імпорт насіння соняшнику до Молдови. Це рішення не стосується транзиту через Молдову. Усі режими транспортування продукції через територію Молдови зберігаються», — уточнив він. 

Тарас Качка зауважив, що захід не передбачає заборон на імпорт української продукції та відповідає діям України щодо поступової нормалізації торгівлі зерновими з сусідніми країнами в цілому.

«Нашим чітким спільним пріоритетом є збільшення транспортних можливостей для експорту продукції та інтеграція наших ринків з ЄС в контексті євроінтеграції», —  підсумував він. 

Оновлення.

Міністерство сільського господарства та харчової промисловості Молдови заявило, що вводиться регулювання імпорту деяких сільськогосподарських товарів під час дії надзвичайного стану.

«Ліцензування імпорту зернових в Республіці Молдова є необхідним процесом для регулювання торгівлі сільськогосподарською продукцією в країні», — сказав віце-прем'єр-міністр Володимир Болеа.

Він також повідомив, що необхідність запровадження ліцензування імпорту пшениці, кукурудзи та насіння соняшнику є метою збереження внутрішнього ринку зернової продукції та стабільної ціни.

Відповідно до Положення ліцензії на імпорт матимуть право лише юридичні та фізичні особи, які провадять господарську діяльність у сфері виробництва олії та рослинних жирів, продуктів перемелу, препаратів для годівлі сільськогосподарських тварин та розведення тварин.

До заяви про видачу ліцензії на імпорт додаються документи, що підтверджують необхідність поповнення запасів. Заявки на видачу імпортних ліцензій розглядає спеціально створена комісія