Україна поставила умову для відкликання позову із СОТ

28 вересня 2023, 09:50 1942

Україна відкличе позови до Світової організації торгівлі (СОТ) проти трьох держав ЄС, які заборонили імпорт українського зерна, коли отримає гарантії неповторення подібних обмежень у майбутньому.

Про це у телеефірі заявив заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка.

«Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави і Євросоюз гарантували нам, що такого роду обмеження в майбутньому не стануться. Тільки тоді, коли ми отримаємо ці гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що цей спір вичерпано», — зазначив Качка.

На його думку, це питання «буде розглядатися останнім».

«Нині важливо запустити цей механізм погодження і верифікації з партнерами, тому що цю позицію нам погодив фактично Європейський Союз, погодили інші держави-члени. Ми вважаємо, що це прийнятний механізм», — продовжив посадовець.

Качка додав, що позов до Світової організації торгівлі, «був абсолютно слушним і правильним кроком», оскільки він чітко окреслив природу обурення України.

«Наше обурення полягає не стільки в тому, що там є якісь збитки для зернового ринку, скільки сам факт запровадження таких національних обмежень. Якби це стосувалось якогось іншого товару, то для нас це було б так само принципово», — підсумував заступник міністра.