Польща і Румунія хочуть відстежувати українське зерно

28 березня 2023, 14:53 1843

Румунія і Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження експорту українського зерна, щоб гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту.

Про це заявили польський і румунський прем'єр-міністри, пише Reuters.

Прем'єр-міністри Румунії та Польщі Ніколає Чука та Матеуш Моравецький заявили на бізнес-конференції в Бухаресті, що їхні уряди разом із ЄС працюють над вирішенням проблеми напливу українського зерна, яке знижує ціни всередині союзу.

«Ми разом беремо участь у процесі обговорення з Європейською комісією того, якими мають бути механізми для забезпечення простежуваності українського експорту та кінцевих пунктів призначення», — зазначив Ніколає Чука.

Матеуш Моравецький висловився за те, щоб «Європейський Союз ефективно допомагав цим країнам у реалізації торговельної політики, яка відповідає стратегічним інтересам України та Центральної Європи, а також найкращим економічним інтересам Польщі та Румунії».

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили €417 млн від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.