Автентичний шоколад із чебрецем. Чим полтавські солодощі підкорюють світ
Закоркувати спогади. Закарпатський винороб створив унікальну лінійку вин
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
Обгорілі баночки з-під меду, обстріляні вулики та пошкоджений інвентар — так виглядала територія СФГ Fedosov Family Farm у селі Степова Долина на Миколаївщині, коли туди після звільнення Херсона повернувся Яків Федосов.
Власна справа для Олени Шаріпової — це історія не про додатковий заробіток, а така собі авантюрна ідея створити місцевий крафтовий продукт у рідних Близнюках Харківської області.
Крафтовий бізнес в Україні набирає обертів. Сьогодні таку продукцію виробляють дрібними партіями з натуральної сировини та за авторськими технологіями. Але в нинішніх умовах, щоб зробити продукт доступним для споживача та втримати ціну, щоб вистачило на оренду, податки, перекриття сезону, придбання нового обладнання, виробникам потрібно балансувати і бути готовими до викликів.
В асортименті крафтового виробника натуральних солодощів ТМ «Доброїж» наразі 21 вид батончиків, і вже незабаром їх доповнить ще один із серії під назвою «Військовий оберіг».
ТОВ «Наш млин» із Полтавщини скористалося грантовою програмою для переробних підприємств «Новий рівень» від Міністерства економіки. Завдяки цій ініціативі компанія придбала потужну лінію з фасування борошна в пакети 1, 2 та 5 кг. Це відкрило нові кордони, ринки збуту та якісно змінило представництво продукції підприємства у торговельних мережах і загалом на ринку.
Сухопутний робот-сапер із розвідувальним повітряним дроном розробили на Буковині. Система може обстежувати до 6 га полів за 6 годин. Також ентузіасти працюють над безпечним дистанційним керуванням трактора.
Компанія «Десналенд» на Сумщині спеціалізується на переробці насіння конопель, льону та гарбуза. Сировину підприємство закуповує у фермерів та локальних виробників.
Соціальна Мануфактура BeeThe являє собою екосистему досвідчених крафтярів. Кожен бенефіціар, пасічник, травник чи фермер має своє хобі, проте вони не знають, як на ньому заробляти. Підприємство підтримує їх прагнення займатися своєю улюбленою справою, ділитися досвідом та допомагає перетворити хобі на бізнес.
Цього сезону на винограднику сімейної виноробні «Ольвія Нуво» зібрали дещо гірший урожай, ніж минулого року. Та попри це планують виготовити новий вид вина «Ркацителі», починають відновлювати екскурсії та дегустації.
Сиродавлені рослинні олії від «Кухар’Є» підприємці з Дніпра Руслан та Олена Кібець виробляють уже 4 роки. До війни обсяги виробництва складали 6 тисяч одиниць продукту на місяць, наприкінці минулого року вийшли на ті ж обсяги, а зараз уже виготовляють близько 8 тисяч. У планах вийти на понад 10 тисяч одиниць.
Mr. Garlic — перше в Україні підприємство, яке ще у 2017 році у Дніпрі розпочало ферментувати чорний часник. Цей продукт родом із Азії, проте компанії вдалося привернути до нього увагу українців.
Наприкінці червня Верховна Рада України прийняла законопроєкт №8290, який вдосконалює державне регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. Зокрема, закон запроваджує довгоочікуване поняття «ремісничий харчовий продукт». У народі виробництво таких продуктів називають «крафтовим».
Металопрокат сьогодні має широке застосування не лише у будівництві, а й у аграрному секторі.
Наталія Пальчак — засновниця «Станіславської сироварні» на Франківщині. Її «Сирна торбинка» отримала найпрестижнішу відзнаку в своїй категорії на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards 2022 — Super Gold.
Подружжя Ореста і Юлії Дейнека з 2011 року займається вирощуванням малини. Спершу орієнтувалися на ринок свіжих ягід, та згодом знайшли себе у переробці — налагодили виробництво плодово-ягідного вина та варення з чайної троянди.
Восени 2020 року на Івано-Франківщині ФГ «Агроекотехнології» запустило свої перші виробничі лінії з сушіння плодів і ягід та виготовлення з них фруктово-овочевих чипсів, а також сухих натуральних порошків.