Десятилітній досвід: лайфхаки крафтяра, як втриматися в ніші гострих соусів
Від виноградника до пляшки: як винороби Одещини адаптуються до зміни клімату
Червоне, біле, помаранчеве: як на Київщині розвивають виноробство
У липні цього року крафтовому бренду Eat.Craft виповнився лише рік, та за цей період їхня продукція вже завоювала прихильність споживачів, які оцінили екологічний підхід до виробництва — без використання води та мінімум електроенергії.
Сиродавлену олію Fresh oil підприємці з Одещини Юлія та Михайло Гетманенки виробляють уже 6 років. Попри постійні обстріли та перебої зі світлом крафтярі не зупиняють роботу ні на день. Найбільшою мотивацією для їхньої команди у такий час є довіра клієнтів та щоденні замовлення.
Поштовхом до заснування власного чайного бізнесу для родини Зайцевих із Харківщини 2019 року стала пандемія Covid-19. Тоді подружжя лишилося без роботи і шукало, чим себе зайняти. Сама ідея виробництва чаїв прийшла під час чергового чаювання на кухні.
На виноробні Petervine вино виготовляли завжди, проте правильно почали це робити близько 6 років тому. Виноград закуповували на Одещині та Херсонщині. Тоді своїх виноградників ще не було, окрім столових сортів, які були висаджені в теплиці площею близько 0,2 га.
На фермі VerbaraVLyk2020 на Рівненщині на площі 1,5 га за сезон вирощують від 10 до 30 т равлика двох видів — Helix Aspersa Muller та Helix Aspersa Maxima.
З перших днів липня на більшій частині території України панує надзвичайно спекотна погода, подекуди позначки термометра сягають вище 40 градусів. Одним із варіантів, як втамувати спрагу є комбуча — напій з кислого-солодким освіжаючим смаком. В його основі звичайний чайний гриб.
Десять років волинська компанія «Шанс Вік» займається заготівлею та експортом дикорослих трав і ягід. Але бажання створити свій продукт вилилося пів року тому у бренд органічного чаю Travka.
Перший вінтаж у львівського винороба Максима Кичми був 2016 року. З того часу він разом із дружиною розвиває сімейну виноробню «Янчинські пагорби».
В українських лісах з’являються перші гриби. Спочатку на заготівлю йдуть лисички, далі — решта. Тому СОК «Дари Гуцульщини» вже запускає свої потужності в роботу. Загалом грибний сезон триватиме аж до кінця осені.
Вже розпочався сезон заготівлі сировини для чайних зборів. Кожного року цей період відрізняється, оскільки все залежить від погодних умов і того, наскільки ранньою була весна. Цього року дуже швидко все зацвіло, й період збору різних рослин співпав за часом. Тож заготівельникам було складно встигнути зібрати все вчасно.
Власник винного господарства Villa Del Vino Руслан Лопатко у 2014 році посадив перші виноградники, а 2018-го отримав ліцензію на виробництво та продаж вина. Сьогодні на площі 5 га вирощується близько 10 сортів винограду.
Сімейний бізнес «Витребеньки», який заснувало подружжя Тетяни та Дмитра Голіків, спеціалізується на виготовленні натуральних крафтових соусів. Основа продукції — автентичні гострі соуси, створені з найкращих органічних інгредієнтів, вирощених у власному екологічно чистому господарстві.
У місті Лозова на Харківщині Алла Воробйова розвиває свою крафтову майстерню корисних солодощів. Крім пастили, в асортименті фруктові фріпси, натуральний шоколад, чайні кульки та м’ясні джерки.
Meetty Chocolate є українським виробником органічного шоколаду. Цьогоріч бренд був представлений на найбільшій органічній виставці у світі BIOFACH, а також є неодноразовим номінантом британської Академії шоколаду та має точкові експортні постачання.
Закарпатське вино відоме на весь світ. Та далеко не всі райони області придатні для вирощування винограду. Приміром, у Хустському районі, крім Ізабелли, жоден сорт масово не поширений.
На Закарпатті виробники вина об’єднались для того, щоб координувати діяльність усіх місцевих малих виноробів і виробників дистилятів. Для України це цікавий прецедент, коли 6 громадських організацій об’єднуються в одну спілку для досягнення спільної мети, зокрема для реєстрації географічного зазначення і покращення загального рівня виробництва вина в регіоні.