Як підготувати поле з бур’янами до сівби за один прохід
Посуха та шкідники знищують урожай: як аграріям адаптуватись до змін
Чи варто економити на десикації?
З кожним роком дедалі більше аграріїв впроваджують у технології біопрепарати, керуючись бажанням збереження й відновлення родючості ґрунту, а також — наближення господарювання до відповідності стандартам ЄС. Тож біопрепарати стали повноцінним елементом сучасних агротехнологій, який має свою нішу, потенціал і науково підтверджену ефективність за правильного застосування.
Світовий ринок цибулі у 2025 році переживає один із найбільш контрастних сезонів за останнє десятиліття. В окремих регіонах фермери борються з нестачею вологи та хворобами, що знижують урожайність, тоді як інші країни мають надлишки продукції та стикаються з падінням цін.
Попри широкий вибір багатоопераційних сівалок на ринку, віднайти якісну, надійну машину не «за всі гроші світу» доволі важко. Тому інколи агровиробники переплачують за додаткові можливості цих сівалок або ж не мають змоги сповна скористатися всіма перевагами посівних комплексів.
Усі ми родом із дитинства. Роса на босих ногах рано-вранці. Поскрипування дерев’яних дверей, які ніколи не закривалися на ключ. Запах свіжоскошеного сіна. Дзвін відра, що вдаряється об стінки криниці. Кіт на подвір’ї, який гріється на сонці й разом із тобою очікує, коли бабуся принесе свіжого молока.
Виробником продукції торгової марки Gaderia є підприємство «Львівський сад», засноване 2014 року з площею садів понад 70 га. Насадження компанії розташовані в екологічно чистій місцевості — поблизу села Стільсько.
Сімейна ферма «Перепілка на дубовому листі» стала кроком до відродження сімейних традицій господарювання на землях Львівщини та Рівненщини.
Європейський ринок картоплі 2025 року стрімко рухається до критичної межі: площі посівів зросли до рекордного рівня — 1,47 млн га, що на 5,5%, або 77 тис. га більше, ніж торік. Такого різкого стрибка не спостерігалося вже багато років.
У сучасному світі, де професійні межі дедалі більше розмиваються, українські жінки продовжують дивувати своєю рішучістю та готовністю освоювати традиційно «чоловічі» професії. Яскравим прикладом цього є Мирослава та Тетяна Галузи з Рівненщини, які опановують водіння вантажного транспорту.
Марина Грицик із Чернігівщини разом із чоловіком та мамою у своєму господарстві вирощують ВРХ, свиней, курей та виробляють крафтову продукцію. Так було не завжди, зайнятися сільським господарством родину спонукала війна.
З року в рік українські фермери віддають перевагу техніці BEDNAR за її найбільш оптимальне співвідношення ціни та якості на ринку, універсальність та максимально якісний вологозберігаючий обробіток ґрунту.
Крамничка крафтової продукції «Шпайз» була заснована на Закарпатті наприкінці листопада 2022 року. В основі ідеї цієї справи була любов до крафту.
Ріпак озимий останніми роками перейшов до розряду високопрофесійних культур. І це не дивно, зважаючи на мінливі погодні умови і часту відсутність вологи на момент посіву, через що отримати рівномірні сходи культури є вкрай складним завданням. Та попри це рентабельність вирощування ріпаку порівняно з багатьма культурами й кращі можливості озимих у використанні наявних запасів вологи порівняно з ярими, особливо в Степовій зоні, зберігають зацікавленість у вирощуванні цієї культури.
Україна посідає провідні позиції у світовому виробництві та експорті зернових і олійних культур. Попри всі виклики, за даними Асоціації Укроліяпром, у 2023/24 маркетинговому році українська олійна галузь досягла другого найкращого результату за свою історію: аграрії переробили 17,4 млн тонн олійних культур, виробництво соняшникової олії сягнуло 6,6 млн тонн, з яких 6,2 млн тонн експортували. На цей же рік українське постачання сягне 11,7% світового експорту кукурудзи та 7,7 % — пшениці.
Понад 200 демонстраційних ділянок, адаптовані маршрути під кожну групу відвідувачів, технології, які застосовуються в агрохолдингу, та краш-тести — LNZ Group готується до відкриття восьмого сезону власного флагманського проєкту LNZ Hub 8.0.
Спочатку тут мало бути поле кермеку. Але потім прийшла війна, яка змінила все — і плани також. Та водночас на Черкащині з’явилася нова лавандова локація — «Лаванда по-селянськи».
Попит на натуральну м’ясну продукцію крафтового походження в Україні продовжує зростати, водночас формуючи нову нішу для малих і середніх виробників. В умовах зміни споживчих пріоритетів, зростання цін і конкуренції на ринку харчових продуктів — саме крафтовий формат стає перспективною альтернативою масовому виробництву.