Виростити екзотику: на Львівщині розвивають унікальну бананову ферму
Перезавантаження: підприємство на Чернігівщині планує відновити виробництво м’ясних виробів
Чотири способи отримати рівномірні дружні сходи
Дослідивши різні види оранки, науковці визначили, що найбільша втрата вуглецю відбувається за використання полицевого плуга. Тому фермери мають зрозуміти, що слід мінімізувати втручання в ґрунт. За нульового обробітку втрати вуглецю мінімальні, а покривні культури сприяють максимальному його накопиченню.
Під час вибору оптимальної техніки для весняної передпосівної підготовки слід зважати на такі фактори: культури у сівозміні, попередні способи обробітку ґрунту та ґрунтово-кліматичні умови.
Вирощування сої в сільському господарстві України є перспективною галуззю, оскільки після збору врожаю рослини залишають у ґрунті корені з бульбочковими бактеріями, які збагачують ґрунт азотом і поліпшують його родючість. Соя, як важливе джерело рослинного білка, олії та інших складових для продуктів харчування, має велике значення для агроринку.
Власник винного господарства Villa Del Vino Руслан Лопатко у 2014 році посадив перші виноградники, а 2018-го отримав ліцензію на виробництво та продаж вина. Сьогодні на площі 5 га вирощується близько 10 сортів винограду.
Вирощування покривних культур для збільшення вмісту азоту в ґрунті та покращення його родючості вже стало звичною справою для фермерів багатьох країн. Вони напрацювали технології, які не лише відновлюють ґрунти, але при цьому дозволяють збільшувати прибутки на вирощуванні комерційних культур. Тренд регенеративного землеробства рухається вже й Україною.
Всі без винятку технологічні операції повинні виконуватися вчасно із чітким урахуванням агрономічних термінів. Адже якісний та, найголовніше, вчасний обробіток ґрунту — це основа для вдалого старту та розвитку висіяних сільськогосподарських культур.
Площа, відведена під сою в Україні, з року в рік коливається і залежить передусім від можливості вдалого експорту культури, а також від глобального гравця на ринку сої, а саме Латинської Америки. Крім того, соя останніми роками є однією з найприбутковіших культур у нашій країні.
Важливість соняшнику як основної олійної культури для України складно переоцінити. Навіть незважаючи на те, що прибутковість його вирощування суттєво знизилась, за підсумками 2023 року соняшник та соняшникова олія як основний продукт переробки, що експортується, навряд чи втратять своє значення для аграрного сектору економіки країни.
Надія Призюк з Андрушківської громади на Житомирщині, перебуваючи в першій декретній відпустці, захопилася випічкою тортів, а під час другої — сироварінням.
Сімейний бізнес «Витребеньки», який заснувало подружжя Тетяни та Дмитра Голіків, спеціалізується на виготовленні натуральних крафтових соусів. Основа продукції — автентичні гострі соуси, створені з найкращих органічних інгредієнтів, вирощених у власному екологічно чистому господарстві.
Соняшник є стратегічно важливою олійною культурою в Україні, яка відіграє ключову роль в аграрному секторі й становить 65% усіх вирощуваних олійних культур. Україна є світовим лідером з виробництва соняшнику та займає близько 40% (2022-2023 р.) усього світового експорту соняшникової олії.
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема), аби пережити складні воєнні часи. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками та державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні стоїть у пріоритеті.
У особистому селянському господарстві «Бараново» на Закарпатті овече та коров’яче молоко у вправних руках сироварів перетворюється на неймовірно смачні сири, масло та кефір.
Соняшник — основна олійна культура в Україні. Нині він вирощується не лише на півдні та сході країни, а й по всій її території. Посівні площі 2023 року становили 5 млн га, а валовий збір — майже 12 млн т.
Як показує себе зернова сівалка OMEGA від BEDNAR на полях ФГ «Веклин» у Львівській області.