Єврокомісія ще не знайшла вирішення проблеми українського зерна

04 серпня 2023, 13:48 1539

Єврокомісія продовжує інтенсивні переговори з Україною та п’ятьма країнами східної Європи про долю запобіжних заходів щодо імпорту українського зерна, термін дії яких завершується 15 вересня.

Про це на брифінгу заявила речниця Єврокомісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсія Феррер, повідомляє «Укрінформ».

«Зараз трохи передчасно передбачати, що станеться після 15 вересня. Ми можемо сказати, що дуже уважно стежимо за ситуацією. Ми перевіряємо цифри імпорту, які публікуються щомісяця… І ми перебуваємо в постійному і регулярному контакті з п'ятьма сусідніми країнами і дійсно намагаємося переконатися, що зможемо вивезти зерно з України і поліпшити транспортну ситуацію, щоб зробити це можливим», — сказала вона.

Речниця нагадала, що ці обмежувальні заходи були введені для того, «щоб дати час розв'язати ці проблеми та знайти рішення для того, щоб зерно могло вивозитися з України».

За її словами, рішення наразі шукається у межах спеціальної координаційної платформи, яка збиралася вже п'ять разів.

«На цій координаційній платформі ми маємо Україну, також Молдову, якщо потрібно, і п'ять сусідніх країн, які обговорюють з Європейською комісією, як покращити пропускну здатність «шляхів солідарності», — зазначила Гарсія Феррер.

Вона вказала на важливість розв'язання логістичних проблем та забезпечення продовження повної солідарності та підтримки України з тим, «щоб зерно потрапляло в місця призначення, чи то в ЄС, чи то на світові ринки, оскільки це є надзвичайно важливою умовою для забезпечення продовольчої безпеки».