Польща звинувачує США у бездіяльності щодо вирішення питання українського зерна

30 серпня 2023, 12:52 1237

Державний секретар Польщі з питань співпраці з Україною Ядвіга Емілевич виступила з критикою стосовно відсутності прогресу з боку США у питанні будівництва елеваторів вздовж кордону з Україною для розв'язання проблеми постачання агропродукції.

Ядвіга Емілевич розповіла Financial Times, що президент США Джо Байден обіцяв сприяти будівництву таких зерносховищ, однак в адміністрації не підтвердили це.

«Байден дав цю обіцянку публічно... але коли ми почали запитувати про це, ніхто в адміністрації (США — Ред.) не був готовий відповісти на питання», — сказала вона.

Ядвіга Емілевич пояснила, що більша кількість елеваторів уздовж кордону дозволила б польським фермерам зберігати надлишки зерна, а не продавати його зі знижкою, як це сталося на початку цього року.

«Після дуже плідного періоду збору врожаю, потужності польських елеваторів та системи зберігання явно недостатньо для того, щоб прийняти українське зерно, соняшник та інші товари», — сказала вона.

Варшава повинна захистити польських фермерів, перш ніж допомагати українським, сказала Емілевич, додавши, що ЄС повинен переглянути свою схему сільськогосподарських субсидій до того, як така потужна сільськогосподарська держава, як Україна, приєдналася до блоку.

«Якщо ви дійсно думаєте про членство України в ЄС, нам, безумовно, потрібно переосмислити нашу внутрішню аграрну політику», — додала вона. 

За словами Емілевич, Польща також хоче, щоб ЄС погодив нову субсидію у розмірі близько 30 євро за тонну українського зерна, яке йде транзитом через Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Болгарію на шляху до Африки та інших країн за межами ЄС. Враховуючи вищі витрати на транспортування зерна залізницею або автомобільним транспортом, ніж морем, «необхідні додаткові кошти», додала вона.