Україна очікує адекватної реакції ЄК на односторонні заборони агроекспорту

31 серпня 2023, 08:00 1222

Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження щодо українського агроекспорту після 15 вересня.

У цьому запевнила очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн Президента України Володимира Зеленського, розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна»

«Пані президентка ще раз підтвердила, що її позиція не змінилася… Жодного необґрунтованого рішення по продовженню після 15 вересня ембарго не буде», — процитував він слова Урсули фон дер Ляєн, зазначивши, що тиск жодної країни-члена ЄС не спричинить порушення угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Ігор Жовква зазначив, що в ОП є домовленість з кабінетом президентки ЄК, що будь-які факти блокування українського транзиту Україна буде негайно доводити до відома і вимагати відповідної реакції. 

«У випадку якщо сторона ЄК піде на порушення Угоди про асоціацію, в тому числі відповідних положень щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, Україна залишає за собою вибір юридичних механізмів, яким чином на це реагувати.

А якщо після 15 вересня окремі держави-члени ЄС таки запровадять в односторонньому порядку рішення щодо обмеження торгівлі України з ЄС, очікуватимемо на швидку та адекватну реакцію Єврокомісії, зокрема у правовій площині, стосовно таких держав. Адже принципи Єдиного ринку ЄС та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, порушувати не можна ні за яких обставин», — підсумував Жовква.