ЄС готує екстрені обмеження на зерно з України: чому це і добре, і погано

20 квітня 2023, 15:28 1700

Брюссель готує надзвичайні обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн-членів ЄС, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини.

Про це пише Financial Times із посиланням на інформацію високопосадовців ЄС.

Як вважає старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай, це одночасно і добра, і погана новина.

«Річ у тому, що волюнтаристські рішення польської, угорської влад та іже з ними порушують важливі формалізовані домовленості ЄС — і договір про функціонування ЄС, і ЗВТ ЄС з Україною, і Угоду про асоціацію. Такі односторонні кроки створюють небезпечні прецеденти і підважують єдність ЄС», — пояснює експерт у Facebook.

Тому, на його думку, логічною виглядає спроба Брюсселю «зберегти обличчя» і не створювати таких неприємних прикладів, та натиснути на східних членів ЄС, щоб вони відмовилися від своїх непродуманих рішень, пообіцявши їм натомість заборону імпорту української аграрки в межах законних інструментів ЄС (а вони є), плюс субсидії, солодкі субсидії.

«За такого варіанту наземний транзит залишається. Хоча його економіка доволі сумна для українських виробників. Кінцеві споживачі не готові платити більше саме за українське зерно, тому варіантів тут кілька — або дотації від ЄС, які компенсуватимуть дорогий наземний транзит (можливо, нам слід наполягати саме на цьому), або наші виробники знижують ціни (а чи є у них маржа, резерви для такого зниження?)», — пояснює Гайдай.

Він також припускає варіант, коли спад наземного експорту (особливо вкупі з проблемами із зерновим коридором) знову підштовхне ціни на продовольство вгору і зробить наземний експорт більш економічно доцільним.

«Але це все відбувається з істотним часовим лагом, і ще питання, чи переживе такий лаг наша аграрка.

Ну і основний негатив такої новини — обмеження на рівні ЄС закривають для нас «брюссельський трек» вирішення цієї проблеми через скасування рішень урядів країн-учасниць ЄС, які суперечать європейському законодавству та міждержавним угодам», — підсумував експерт.