Експорт до Польщі працює де-юре. Трейдери повідомляють про затримки на кордоні

23 червня 2023, 06:00 2430

Організувати експорт сільськогосподарської продукції з України стає все складніше. Навіть якщо за офіційними документами ввіз дозволений, на практиці це здійснити не завжди можливо.

Про це AgroPortal.ua розповіли представники компанії Prisma Group — польського підприємства з офісом у Варшаві. 

«Більше трьох років закуповуємо на українських заводах олію, шрот і імпортуємо на європейський ринок, але з такою проблематикою на кордоні з Польщею маємо справу вперше. Більшість переробних заводів зупинилися або зменшили виробничі потужності», — поділився Department Sales Prisma Group Антоній Ткачук. 

Антоній Ткачук, Department Sales Prisma Group

Велика кількість переробників аграрної продукції, з якими ми працюємо напряму, зараз у складному економічному становищі, вони зупиняють свою діяльність через відсутність конкурентної ціни та труднощі з експортом. З боку країн ЄС не бачимо зацікавленості допомагати Україні. Так, якщо взяти до прикладу Польщу, то офіційно вона дозволила імпорт української олійної продукції з 02.05.2023 р. (після заборони від 15.04.23 р.), а де-факто усіма своїми діями на кордоні, ветеринарними, санепідеміологічними службами блокує постачання чи затягує час постачань.

Якщо розглянути китайський ринок, який останніми роками Україна активно напрацьовувала та вибудовувала відносини щодо збуту, ситуація там також складна через обставини, пов’язані з логістикою. Це на руку країні-агресору, яка в цей час активно продає свою готову продукцію на китайський ринок, що також впливає на формування ціни для виробників з України, продовжує представник Prisma Group.

«Незважаючи на всі обставини, українські виробники незламні, намагаються працювати, щоб зберегти робочі місця, тим самим підтримувати українську економіку у скрутний для країни час. Водночас наше підприємство активно працює над розширенням ринку збуту української продукції на території країн Європейського Союзу», — підсумував Антоній Ткачук.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua