Зернові обмеження ЄС обходяться Україні у $170 млн щомісяця

11 липня 2023, 08:00 1044

Міжнародний валютний фонд очікує скорочення експорту зерна з України через невисокі врожаї й заміновані поля.

Про це йдеться в документі МВФ за підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) для України, передає «Укрінформ».

«Подальші перебої в торгівлі вплинуть на зростання ВВП та експорт залежно від їхнього масштабу й тривалості. Вже очікується, що обсяги експорту зерна скоротяться через зменшення запасів та зборів урожаю, але, за оцінками НБУ, припинення зернового коридору призведе до додаткових недоотриманих експортних надходжень у розмірі $290 млн на місяць», — зазначено в документі.

За оцінкою МВФ, у разі подальших імпортних обмежень, введених окремими країнами ЄС, переорієнтація торгівлі буде ускладнена навіть за збереження можливості транзиту. Таким чином негативний вплив на експорт зернових та незернових продуктів становитиме близько $170 млн щомісяця до середини вересня та зростатиме далі до $270 млн на місяць — якщо обмеження продовжать свою дію, коли почне надходити новий врожай.

«Якщо заборони на імпорт буде продовжено, а зерновий коридор буде порушений, комплексний ефект із відповідними логістичними проблемами може призвести до того, що втрати перевищать $800 млн на місяць», — заявили у фонді.