Зернова криза у ЄС: Польща погрожує новими труднощами для України

20 вересня 2023, 14:25 1411

Польща готова скоротити допомогу українцям, а також розширити ембарго на агропродукцію у відповідь на оскарження Україною у СОТ односторонніх обмежень постачання зерна до ЄС.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на польські ЗМІ.

Так, польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що дії України справляють певне враження на польську громадську думку.

«Це видно з опитувань, з рівня суспільної підтримки подальшої допомоги Україні. І це шкодить самій Україні», — сказав він, зазначивши, що відсутність суспільної підтримки допомоги Україні в такому ж обсязі, як раніше, означатиме, що її доведеться скоротити.

«Якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер», — заявив міністр.

Водночас він підкреслив, що «Україна, як країна з дуже розвиненим аграрним сектором, повинна усвідомлювати, що для вступу до Європейського Союзу вона повинна виконати низку конкретних умов. І не тільки в цьому питанні».

Крім того, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ введе ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі.

«Я попереджаю українську владу, оскільки якщо вона таким чином буде ескалювати конфлікт, ми додамо більше продуктів до списку заборонених до імпорту в Польщу», — підкреслив Моравецький.

Він додав, що його країна «багато зробила для України», і тому очікує, що її інтереси «будуть зрозумілі».