У Мінагрополітики роз'яснили механізм контролю за експортом зерна до ЄС

19 вересня 2023, 14:33 1360

Україна протягом 72 годин від рішення Єврокомісії щодо постачання зерна напрацювала і представила план дій щодо контролю за експортом.

Про це наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн-виступу на засіданні аграрного комітету Європарламенту.

«Згідно з нашим планом дій Україна буде контролювати і регулювати експорт наступним чином. Ми погоджуємо з Єврокомісією і з країнами-імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур, вони в свою чергу визначають, чи готові приймати ці культури, коли і в яких обсягах. Лише після цього ми видаємо дозволи нашим підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з приймаючими країнами», — цитує його слова пресслужба Мінагрополітики. 

Сольський повідомив, що сьогодні уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав-членів ЄС. У ній передбачено, що 4 культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до 5 держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

«Ми віримо, що така схема роботи задовільнить усі сторони. І навіть ті три країни, які зараз виступають проти українського аграрного експорту, також доєднаються до цього плану. Оскільки у всіх нас одна мета — перемога у цій страшній війні. А для цього має бути взаєморозуміння і взаємопідтримка між нами», — підкреслив міністр.