Криза українського зерна у ЄС: Франція та Іспанія стали на бік України, Румунія готує заборону

18 вересня 2023, 18:00 2631

Іспанія вважає, що одностороння заборона українського зерна будь-якою країною-членом ЄС виглядає незаконною, а Франція заявила, що на карту поставлена європейська солідарність.

Таку думку висловили міністри сільського господарства цих країн перед запланованою зустріччю в Брюсселі, пише Reuters.

Так, іспанський міністр Луїс Планас Пучадес сказав, що лише «Єврокомісія має визначати», чи порушила будь-яка країна ЄС якісь закони.

Водночас міністр сільського господарства Франції Марк Фено розкритикував ці кроки, заявивши, що вони ставлять під сумнів європейську солідарність.

«Для солідарності потрібна єдність... Ми повинні тримати два елементи, інакше європейський проєкт під загрозою. Єдиний ринок є фундаментальним елементом», — пояснив він. 

Водночас прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що звернеться до міністрів сільського господарства та економіки з проханням ухвалити спільне розпорядження про продовження заборони на імпорт української агропродукції на 30 днів, пише «Європейська правда».

Чолаку зазначив, що чекає від прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля пропозиції щодо ліцензування експорту зернових, які він буде обговорювати.

«Як ви бачили, комісія вимагала запровадити систему ліцензування експорту зернових до країн ЄС. Прем'єр-міністр України також дотримувався тієї ж логіки, кажучи про те, що жорсткий контроль все одно буде», — сказав Чолаку.

Він додав, що після рішення ЄК не продовжувати заборону на українську агропродукцію «жоден кілограм пшениці не був імпортований до Румунії з України».

«Якщо будуть запити на експорт до Румунії, я обов'язково попрошу міністра аграрної політики і міністра економіки ухвалити спільний наказ про те, що терміном на 30 днів, поки все не з'ясується, обмеження буде продовжено. Повторюю, запитів немає, і хочу запевнити аграріїв, що такого, як було рік тому, вже не буде», — додав румунський прем'єр.