Болгарія також роздумує про заборону на імпорт зерна з України

16 квітня 2023, 19:15 2028

На прикладі Польщі та Угорщини, Болгарія обмірковує введення заборони на імпорт українського зерна.

Про це завив міністр сільського господарства Болгарії Явор Гечев, пише Radio Bulgaria.

Міністр зазначив, що «необхідно захистити й болгарські інтереси».

Явор Гечев

Необхідно захистити і болгарські інтереси, тим паче, що, коли таке обмеження вже запровадили дві інші держави, є серйозний ризик накопичення великих кількостей (ред. — с/г продукції з України) у нашій країні, якщо і ми не вживемо відповідних заходів.

Явор Гечев доповнив, що вже обговорював дане питання з міністрами сільського господарства шести європейських країн, не кажучи вже про те, що Болгарія звернулася із запитом проблеми до Брюсселя ще у вересні минулого року. Зібравши всю інформацію, 18 квітня Гечев може зустрітися щодо цього питання і з президентом Болгарії Руменом Радєвим.

В той же час,  у Європейській комісії з приводу рішення Угорщини та Польщі сказали, що прийняття односторонніх дій у сфері торгівлі з боку країн-членів ЄС вважається неприйнятним. Про це йдеться у заяві прессекретаря Єврокомісії, опублікованій агентством Reuters.

Нам відомо про заяви Польщі та Угорщини щодо заборони на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо наголосити, що торговельна політика належить до виняткової компетенції ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні . У такі складні часи дуже важливо координувати та узгоджувати всі рішення в рамках ЄС.