Польща готова домовлятися з Україною про зерно

21 вересня 2023, 10:27 2320

Польща готова до діалогу з Україною щодо постачання зерна до країн ЄС.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус у коментарі РАР.

«Ми чекаємо таких переговорів і готові до того, щоб такі переговори відбулися. Ми хочемо допомогти Україні з транзитом, але він повинен бути транзитним, а не за рахунок польських фермерів. Виступ міністра Качки був для мене якимось заспокоєнням і розрядкою атмосфери, яка нагніталася два-три дні. Думаю, Україна переглянула свою думку, яку озвучувала раніше», — зазначив представник польського уряду.

Телус також звернув увагу на те, що список продуктів, заборонених до ввезення в конкретні країни, повинен бути гнучким. Як приклад він навів Болгарію, якій необхідний український соняшник і може імпортуватися країною.

«Це має бути рішенням на рівні ЄС», — додав він.

Готовність країн-сусідів до переговорів підтвердив у телеефірі заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка.

«У понеділок ми представили наш план контролю експорту сільгосппродукції всім державам-сусідам. Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували і не ввели національні заборони. Інші три країни, зокрема Польща, теж вже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати механізм, запропонований Україною», — цитує його слова пресслужба Мінекономіки.

Міністр зауважив, що фактично Україна запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до п'яти країн ЄС.

«Це не розв'яже проблему повністю, тому що це фактично свідчитиме про торгівлю між Україною і цими п'ятьма країнами ЄС в ручному режимі. Але це буде кроком уперед і відмовою від заборон, які для нас неприйнятні за формою. Українська пропозиція може стати основою для розв'язання питання експорту агропродукції до п’яти країн ЄС.

Польська сторона вже заявила, що готова працювати над розв’язанням цієї проблеми. Я вірю, що до кінця тижня ми зможемо досягти певного компромісу. Адже насправді як для Польщі, так і для України важливо розвивати співпрацю, торгівлю, сільське господарство і дбати про інтереси аграріїв один одного, а не лише реагувати на публічні критичні зауваження», — запевнив Тарас Качка.